Hvis man hæver beskæftigelsesfradraget bliver det automatisk mere attraktivt at arbejde, vurderer erhvervsråd.

Hvis statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og resten af regeringen gerne vil gøre det ekstra tillokkende at arbejde frem for at modtage offentlige ydelser, så findes der faktisk en knap, som de let kan skrue på.

Det kan ske ved at hæve det såkaldte beskæftigelsesfradrag, som alle på arbejdsmarkedet nyder godt af.

Men det gør eksempelvis kontanthjælpsmodtagere dog ikke.

LÆS OGSÅ:

LÆS OGSÅ:

- Det ville være oplagt at målrette beskæftigelsesfradraget til de lavtlønnede, siger Jonas Schytz Juul, der er chefanalytiker i Arbejdernes Erhvervsråd med speciale inden for skat, ulighed og fattigdom.

Fradraget ligger på 4,25 procent af en persons samlede løn - dog højst 13.600 kroner årligt.

- Hvis du laver en skattelettelse, hvor man fokuserer på at øge beskæftigelsesfradraget, så øger man også gevinsten ved at være i arbejde.

- I modsætning til, hvis man hæver personfradraget, hvor man også giver en lettelse til dem, der er på overførselsindkomster, mens beskæftigelsesfradraget går målrettet til dem, der er i arbejde, forklarer Jonas Schytz Juul.

LÆS OGSÅ:

De seneste dage har været præget af en intens politisk debat om, hvorvidt det kan betale sig at arbejde i Danmark. Socialminister Karen Hækkerup (S) har blandt andet opfordret til et opgør med den danske "krævementalitet".

Diskussionens brændsel har været kontanthjælpsmodtageren "Carina", som SF's socialordfører, Özlem Cekic, kaldte fattig, mens det viste sig, at hun havde en månedlig indkomst på 15.700 kroner efter skat.

Ifølge tal fra Skatteministeriet vil det koste 330 millioner kroner at hæve beskæftigelsesfradraget med 1000 kroner eller 445 millioner kroner at hæve fradraget med 1 procentpoint.

/ritzau/