Der er stor utilfredshed i Venstre med Jens Rohdes sololøb i Bruxelles.
Der er stor utilfredshed i Venstre med Jens Rohdes sololøb i Bruxelles. Foto: Casper Christoffersen
Venstres topfolk er godt trætte af Jens Rohde - manden, der står i spidsen for Venstre i Europa-Parlamentet.

Ifølge mange forskellige Venstre-kilder, var det blevet gjort klart for Jens Rohde, at han skulle skrue ned for sin EU-jubel - i god tid inden han skrev sin famøse kronik, hvor han foreslår en fælles EU-hær.

Senest har Jens Rohde i Berlingske forsvaret sig med, at han havde orienteret Venstres interne Europaudvalg om sine holdninger i et 21 siders oplæg til traktatændringer.

Men alle de kilder, bt.dk har talt med om sagen, siger, at de tanker for længst var skudt ned, og at det burde Jens Rohde være klar over. Faktisk var der stor overraskelse over, at der pludselig dukkede et oplæg op, som Jens Rohde har skrevet helt solo nede i Bruxelles - også uden at involvere sine MEP-kolleger Morten Løkkegaard og Anne E. Jensen. De er ifølge kilder meget trætte af Rohdes solo-løb.  Ingen af kilderne vil citeres, fordi de ikke ønsker at optrappe konflikten.

Men alle er enige om, at Jens Rohdes holdninger ikke flugter med Venstres Europa-politik, og at hans timing omkring kronikken er en regulær katastrofe.

Oplægget til Venstres kampagne op til næste valg til Europa-Parlamentet skal skrives af tidligere klimaminister Lykke Friis (V). Og Lykke Friis og Jens Rohdes kemi passer slet ikke sammen. De kommer nemt op at toppes, når de er sammen. Men det er Lykke Friis, der har ledelsens opbakning.

Jens Rohdes ide om at Venstre virkelig skal springe ud som super-europæere vurderes at være helt forkert timing lige nu, hvor EU er i dyb krise og savner folkelig opbakning. Og at ideerne skulle komme fra Danmark - der ikke engang tør sende forbeholdene til afstemning - vil næppe heller blive positivt modtaget i resten af Europa.

Lars Løkke Rasmussen har sagt, at han håber, at Jens Rohde kan finde sig selv i det oplæg, der bliver lagt frem. Det kunne opfattes som om der bliver åbnet en dør, man kunne skubbe ham ud af. Men nogle af Rohdes kritikere siger, at det ville være endnu værre, hvis Jens Rohde returnerede til Christiansborg.

Alligevel har nogle Venstre-folk dog desperat forsøgt at få opstillet modkandidater til Jens Rohde.

F.eks. er tidligere socialminister Eva Kjer Hansen (V) blevet opfordret af mange til at stille op. Bt.dk erfarer dog, at hun under ingen omstændigheder stiller op. Hun er både blevet tilbudt at stille op som borgmester i Aabenraa og Europa-Parlamentet, men hun foretrækker at fortsætte i Folketinget.

Valget af spidskandidat for Venstre op til parlamentsvalget i 2014 er udskudt et år, efter Jens Rohdes kronik, og det er langt fra første gang, manden står tæt på karrierens afgrund.

Oprindeligt flyttede Jens Rohde opstillingskreds til København efter at være kommet i konflikt med Indre Mission i Viborg. Det var lige ved at drukne i interne magtkampe. Han blev dog en driftig politisk ordfører under Anders Fogh, men også her skabte han også opmærksomhed - f.eks. ved at sige han ikke kunne blive minister under Foghs regler om at fremlægge privatøkonomiske oplysninger.

I 2007 blev han direktør for TV2 Radio. Men først kritiserede han Helle Thorning-Schmidt i BT, og efterfølgende kritiserede han Henrik Sass Larsen i Ekstra Bladet, hvorefter han blev fyret.

Den 19. marts i år skulle Jens Rohde opgive sit navn og stilling til EU. Som titel skrev han "Master of the Universe". Det er fortsat et åbent spørgsmål, hvilken plads i universet der står klar til Jens Rohde efter valget til Europa-Parlamentet i 2014.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.