Anders Fogh Rasmussen oprettede konsulentvirksomheden 'Rasmussen Global', efter han havde sidste arbejdsdag som generalsekretær i NATO 30. september. I fremtiden skal han bl.a. leve af at holde foredrag. Disse skal betales via en agent i skattelyet Andorra.
Anders Fogh Rasmussen oprettede konsulentvirksomheden 'Rasmussen Global', efter han havde sidste arbejdsdag som generalsekretær i NATO 30. september. I fremtiden skal han bl.a. leve af at holde foredrag. Disse skal betales via en agent i skattelyet Andorra. Foto: Torkil Adsersen

142.500 danske kroner. Sat ind i en bank i Andorra. Sådan skulle betalingen falde, hvis tre danske foreninger ville have den tidligere statsminister og NATO-generalsekretær Anders Fogh til at holde foredrag på dansk jord.

Både pris og etik forargede foreningerne, som endte med at droppe Fogh som foredragsholder til deres årskonference i Aalborg til februar.

BT har fået indsigt i det tilbud, som de tre foreninger fik i deres fælles netværksgruppe. Her fremgår det, at prisen for et foredrag på 2-2½ time er 19.000 euro, svarende til 142.500 danske kroner. For en times oplæg, plus spørgsmål og med frokost som afslutning. Oveni prisen kommer ophold og rejseudgifter.

Læs også:

Anders Fogh Rasmussen

Pengene skulle ifølge aftalen overføres til foredragsbureauet CSA Celebrity Speakers, som Anders Fogh Rasmussen blev indlemmet i efter sin tid i NATO sluttede 30. september. Mere specifikt skulle pengene indsættes på en konto i Andorra, og derfra ville Foghs honorar blive ført retur til hans danske firma ‘Rasmussen Global’ i København.

Men selvom både prisen og betalingsmåden vakte forargelse, så er beløbet på 19.000 euro faktisk under markedsprisen. Det siger  ejeren af det internationale møde- og eventbureau The Competence Company.

- Det er mange penge, men det er ikke for mange penge. Med den baggrund Fogh har, vil han sagtens kunne gå til en højere pris internationalt. Typisk vil man differentiere prisen, så man har en national og en international pris, og man kan så diskutere om, 142.500 kroner er en vennepris. Men det er i hvert fald under markedsprisen, siger Michael Bramsnæs, der er ejer i The Competence Company.

Læs også:

Det er uvist, hvor mange kroner Anders Fogh Rasmussen ifølge sin kontrakt med CSA Celebrity Speakers får ud i sidste ende, men ifølge BT's oplysninger kan CSA forvente at høste mellem 20 og 30 procent af honoraret i provision.

- Normalprisen for et foredrag i international regi kan godt ligge på 250.000 kroner, så jeg synes faktisk, at Anders Fogh har sat prisen lavt. Omvendt er han ny på markedet, så man skal først finde ud af, hvad han egentlig kan trække, forklarer Michael Bramsnæs.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Anders Fogh Rasmussen selv, fordi han er i USA. Foghs mangeårige rådgiver Michael Ulveman bekræfter betalingsmodellen, men siger samtidig, at der faktisk er tale om en vennepris.

- Der er tale om en lavere særpris, som ikke er fastsat af talebureauerne. Prisen på de USD 40.000 er efterfølgende fastsat af talebureauerne – som fremadrettet vil være gældende. Anders Fogh Rasmussen holder også oplæg uden regning, f.eks. på universiteter, i det udenrigspolitiske selskab eller hvis der er tale om velgørenhed. I alle andre sammenhænge kræves fuldt honorar, siger Michael Ulveman.

 

Læs hele svaret fra Anders Fogh Rasmussens rådgiver Michael Ulveman HER.

 


KØB BT TIRSDAG OG LÆS HELE SAGEN OM ANDERS FOGH RASMUSSENS. SOM SKULLE BETALES VIA SKATTELY FOR FOREDRAG.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.