København. Kongehuset får en mindre stigning i udbetalingerne fra staten næste år. Og også prins Henrik kan se frem til et millionbeløb.

Det fremgår af regeringens udspil til finanslov, som bliver præsenteret torsdag.

Prins Henrik står til at få 8,5 millioner kroner næste år, fremgår det af udspillet.

Pengene kommer fra den såkaldte statsydelse, som også indeholder penge til dronningen.

Dronning Margrethe stiger fra et beløb på 81,2 millioner kroner i år til 84,6 millioner kroner næste år.

De øvrige medlemmer af kongehuset stiger fra samlet 27,6 millioner kroner i årpenge i 2017 til 28,8 millioner kroner næste år.

Regeringen skal først forhandle sig frem til et flertal, før lovforslaget kan vedtages. Men normalt bliver der ikke ændret på regeringens udspil, når det gælder kongehuset.

Forventningen på Christiansborg er desuden, at finanslovsaftalen skal indgås med Dansk Folkeparti. Partiet er blandt Folketingets mest markante støtter af kongehuset.

Dronning Margrethe meddelte i sin nytårstale i 2015, at prins Henrik med virkning fra årsskiftet ville skrue ned for sine officielle pligter.

- Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at "drosle ned", til - hvis jeg må sige det på almindeligt dansk - at gå på pension, sagde dronningen dengang i sin tale.

Prinsen kom i modvind, da han tidligere på sommeren meldte ud, at han ikke ønsker at blive begravet i Roskilde Domkirke side om side med dronningen.

Prins Henrik har længe luftet sin utilfredshed med sin titel og sin stilling i kongehuset.

Prinsen er 83 år og blev gift med tronfølgeren i 1967.

Den statslige bevilling til kongehuset kaldes også apanage eller årpenge. Statens ydelse til regenten og medlemmer af kongehuset er indskrevet i Grundloven.

/ritzau/