Fredericias omdiskuterede borgmester Thomas Banke (V) er også borgmester i morgen - selv om Venstres byrådsmedlemmer har ekskluderet ham fra byrådsgruppen.  Det fastslår Jakob Ladingkær, der er formand for Venstre i Fredericia Kommune.
Fredericias omdiskuterede borgmester Thomas Banke (V) er også borgmester i morgen - selv om Venstres byrådsmedlemmer har ekskluderet ham fra byrådsgruppen.  Det fastslår Jakob Ladingkær, der er formand for Venstre i Fredericia Kommune. Foto: LinkedIn / Søren Bidstrup

Vil ikke på knæ for Thomas Banke

Selv om Fredericia-borgmester Thomas Banke er blevet smidt ud af Venstres byrådsgruppe, betegner den lokale Venstre-forening ham fortsat som partiets borgmester.

Borgmester Thomas Banke (V) er ikke længere medlem er Venstres gruppe i Fredericia Byråd, men det rokker ikke ved det faktum, at han fortsat repræsenterer Venstre.

Det fastslår Jakob Ladingkær, formand for Venstre i Fredericia Kommune.

- Efter fire medlemmer i Venstres byrådsgruppe har truffet den beklagelige beslutning at ekskludere borgmester Thomas Banke, skal jeg hermed præcisere, at jeg klart betegner Thomas Banke som værende Venstre-borgmester, uagtet hvilke vedtægtsforhold der gælder her og nu, siger formanden i en pressemeddelelse.

Til bt.dk forklarer Jakob Ladingkjær, hvorfor Venstre fortsat bakker op om Banke.

- Det er af den simple grund, at borgmesteren står for og altid har kæmpet for Venstres politik. Og han har en solid opbakning i Venstre, og det her bygger på nogle samarbejdsvanskeligheder frem for det politiske projekt, siger han. 

Borgmesteren blev tirsdag ekskluderet af byrådsgruppen, da han erklærede, at han ikke havde i sinde at følge opfordringen om at trække sig som borgmester. Han har dog fortsat opbakning i vælgerforeningens, og derfor truer bestyrelsen nu med at ekskludere de fire byrådsmedlemmer fra partiet.

De fire byrådsmedlemmer skal trække deres eksklusion af Thomas Banke tilbage inden onsdag klokken 12. Sker det ikke, vil de blive smidt ud af Venstre, understreger Jakob Ladingkær.

- Herefter er det klart i henhold til vedtægterne, at Thomas Banke igen vil kunne indtræde i Venstres byrådsgruppe formelt. Jeg betegner med afsæt heri fortsat Thomas Banke som en del af Venstre - det er et spørgsmål om dels formalia, men også at de fire byrådsmedlemmer har mulighed for at tænke sig om og fortsætte i Venstre i en samarbejdsånd, hvor alle kan være med, siger V-formanden.

- Jeg kan kun opfordre kraftigt til det sidste, for vi har gjort det klart, at vi ønsker borgmesteren som en del af Venstres byrådsgruppe, tilføjer han.

Overfor bt.dk understreger Jakob Ladingkjær desuden, at  Venstre ikke har noget ønske om, at de fire byrådsmedlemmer skal forlade Venstre.

Thomas Banke kom sidste år i alvorlig modvind, da det kom frem, at han har sjusket alvorligt med sin private brug af kommunens kontokort. Samtidig er han blevet afhængig af morfin efter en tandoperation, noget der ifølge flere byrådsmedlemmer går alvorligt ud over hans evne til at varetage borgmesterembedet.

I december udtrykte et enigt byråd mistillid til borgmesteren, men efter møder med flere politikere har han atter opbakning fra Konservative, Dansk Folkeparti og et enkelt medlem af Venstre.

Men fire af de i alt seks V-politikere i byrådet vil altså fortsat have ham til at træde tilbage, og det kan koste dem partikortet. Til Berlingske Nyhedsbureau siger en af de fire, Børge Larsen, at de ikke har i sinde at trække eksklusionen af Thomas Banke tilbage.

- Nej. Så må de smide os ud af Venstre. Det er der ikke noget at gøre ved. Så må vi tage den derfra, siger han.

Sagen har også skabt splid i Venstre-foreningen. Tirsdag aften valgte næstformand Henning Hansen at trække sig fra bestyrelsen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.