Krystalnatten skal bruges til at mindes det, jøderne blev udsat for i Europa, siger S-ordfører, der kalder det »usmageligt«, at Enhedslisten blander den sammen med konflikten i Gaza.

Det gør intet godt for mangfoldigheden i København, og det er direkte usmageligt, når en demonstration arrangeret af Enhedslisten på Nørrebro i anledning af Krystalnatten samler ind til Gaza.

Det mener Lars Aslan Rasmussen, der er Socialdemokraternes politiske ordfører i Københavns Borgerrepræsentation.

»Når man ved, hvor udsatte danske jøder har været henover sommeren netop på grund af Gaza-konflikten, så er det et meget uheldigt signal,« siger han.

»Vi har oplevet meget kedelige episoder, hvor vi har set antisemitiske aktioner, chikane og underskriftsindsamlinger mod danske jøder. Og vi har oplevet to imamer, der opfordrede til drab på jøder eller sammenlignede dem med efterkommere af svin og aber. Så derfor er det meget kedeligt, når Enhedslisten på Nørrebro gør det her,« siger Lars Aslan Rasmussen.

Det er Enhedslisten Nørrebro, der - sammen med en håndfuld andre mindre organisationer - afholder et arrangement søndag på Dronning Louises Bro i København, der under overskriften »Nej til diskrimination i alle dens former - aldrig mere krystalnat« vil markere 76-årsdagen for Krystalnatten.

Af programmet fremgår det, at arrangørerne vil lade overskuddet gå til indsamlingen #112Gaza, en lokalt funderet indsamling på Nørrebro, der indsamler midler til køb af 20 ambulancer til Gaza.

»Krystalnatten var rettet mod en bestemt gruppe, nemlig jøder, uanset hvordan man vender og drejer det. Og det synes jeg er uheldigt bliver blandet sammen med noget, der foregår i Gaza. Man kan have sympati for den ene eller den anden part i den her konflikt, det skal bare ikke blandes sammen,« siger Lars Aslan Rasmussen.

Folketingsmedlem Trine Mach (SF) er konferencier ved arrangementet. Hun forstår ikke polemikken omkring indsamlingen til Gaza, da Krystalnatten »ikke er jødernes aften«, men en aften hvor vi alle viser, at vi skal stå imod autoritære kræfter.

Men den holdning er Lars Aslan Rasmussen uenig i.

»Det er ikke et spørgsmål om at have patent på begivenheden, men at Krystalnatten rent historisk og faktuelt var rettet mod jøder. Og det synes jeg ikke, man skal blande Gaza ind i. Vi havde gerne set at man brugte Krystalnatten til netop at mindes det, der skete med jøderne rundt omkring i Europa og især Tyskland,« siger han.