15 procents lønhop til folketingspolitikere er for meget, mener S, der ellers havde afgivet håndslag.

København: Ministre, Christiansborg-politikere og borgmestre kunne se frem til en klækkelig lønstigning. Sådan lød det ifølge flere kilder fra Vederlagskommissionen, der arbejder på at kortlægge politikernes løn- og pensionsforhold.

Ifølge kilderne, som Politiken har talt med, vil kommissionen foreslå at hæve folketingspolitikernes løn med 15 procent.

Et bredt flertal i Folketinget bestående af S, K, R, V og SF havde på forhånd givet håndslag på at stemme for kommissionens forslag - uanset hvad der ville komme på bordet.

Men efter lækagen fra kommissionen har Socialdemokraterne altså trukket sin støtte tilbage.

- Jeg synes, at det er for voldsomt i en tid, hvor vi lige er kommet ud af en krise, at præsentere så store stigning til politikerne, siger Henrik Sass Larsen (S) til TV2 News.

Spørgsmål: Er I ikke bundet af håndslaget, I afgav før valget?

- Jeg er bundet af min sunde fornuft. Og det er den sunde fornuft, vi skal bruge, når vi bliver forelagt forskellige konkrete politiske spørgsmål - herunder noget så intimt som lønforhold, siger Henrik Sass Larsen og tilføjer:

- Og der kommer vi frem til den konklusion, at der ikke skal være lønstigninger i det omfang, man har påtænkt sig.

Sneboldeffekten har meldt sig i løbet af onsdagen, hvor først SF meldte sig ud af forhåndsaftalen om at stemme ja til kommissionens anbefalinger og siden også Venstre.

- Jeg kan ikke se en sådan lønstigning til politikerne for mig i en tid, hvor vi beder om mådehold hos danskerne. Vi må smage vores egen medicin, siger gruppeformand Søren Gade (V) til Ritzau.

- Derfor vil jeg anbefale Venstre at stemme nej, hvis det er en lønstigning på 15 procent, lyder det fra Gade.

/ritzau/