ANALYSE: Det var direkte pinligt, da Anders Samuelsen som partileder og udenrigsminister ikke blev genvalgt i 2019.

Nu er Socialdemokratiet med Mette Frederiksen i spidsen ved at redde den nuværende udenrigsminister Jeppe Kofod fra at ende i  samme pinagtige situation.

Onsdag meldte Jeppe Kofod ud, at han kort før folketingsvalget skifter valgkreds fra Vesterbro i København til Ringsted-Sorø.

Og det er der en rigtig god grund til.

I Københavns Storkreds er det slet ikke usandsynligt, at Jeppe Kofod ville blive vraget af vælgerne ved næste valg.

Med en række af dårlige sager som de danske børn og mødre i Syrien, den kaotiske evakuering fra Afghanistan og hans rundhåndede forbrug af privatfly står udenrigsministeren bestemt ikke stærkt i en valgkreds midt i København.

Dertil har genbesøget af hans gamle sag om sex med en 15-årig DSU'er bestemt heller ikke gavnet chancerne for valg.

Desuden ville stærke S-profiler i København som Peter Hummelgaard, Pernille Rosenkrantz-Theil og Ida Auken stensikkert høste flere stemmer end Jeppe Kofod, som derfor skulle sætte sin lid til et ekstra mandat til Socialdemokratiet i København.

Derfor har den socialdemokratiske top lavet en lille finte: Send Jeppe Kofod til Ringsted og Sjællands Storkreds, hvor partiet sidst fik hele otte mandater. Her ligner det et sikkert valg til den omtumlede udenrigsminister.

På den måde undgår Jeppe Kofod og Socialdemokratiet en total ydmygelse, som den Anders Samuelsen fik i 2019. En udenrigsminister, som ikke engang kan blive genvalgt.

Jeppe Kofod er selvsagt en af de absolut mest magtfulde politikere i Danmark. Men nogen folkeforfører har han mildest talt aldrig været.

I ministerpopularitetsmålingen, som YouGov laver for B.T., har Jeppe Kofod længe ligget helt i bunden, kun overgået af bundskraberen Trine Bramsen.

I den seneste måling fra marts er Kofod dog kravet lidt op og indtaget en midterplacering.

Men uanset hvordan man vender og drejer det, så ligner Kofods nye valgkreds en planlagt redningsaktion fra partitoppen.

Væk fra det woke København og ned på Sydsjælland, hvor Socialdemokratiet svømmer i stemmer.

Andre læser også