Medlemmer af Europaparlamentet for Socialdemokraterne stemmer for en skat på finansielle transaktioner, selvom partiet i Danmark er imod. Det undrer parlamentsmedlem for Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt.

Danske socialdemokrater i Europaparlamentet gik mod egen partilinje, da de tirsdag stemte for en Tobin-skat i EU.Da Europaparlamentet skulle stemme om en fælles linje på finansområdet, trykkede parlamentsmedlemmerne fra Socialdemokraterne på den grønne knap. Det gjorde de velvidende, at parlamentet i et af punkterne »insisterer på, at aftalen skal indeholde (...) en skat på finansielle transaktioner inden for EU-lov«.

Den politiske linje er ikke i overensstemmelse med parlamentsmedlemmernes hjemlige bagland. Herhjemme tager partiformænd også del i diskussionen om en såkaldt Tobin-skat, en skat på finansielle transaktioner. Således udtalte statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sig tirsdag på sit ugentlige pressemøde skeptisk om transaktionsskatten.

- Vi er nødt til at vurdere som ansvarlig regering, om der kan være negative konsekvenser. Jeg er selv betænkelig, hvis transaktionsskatten betyder, at vi mister job og beskæftigelse, siger Helle Thorning-Schmidt og påpeger, at regeringen helst ser en global transaktionsskat, så transaktionerne ikke blot flytter ud af Europa - hvilket også står i regeringsgrundlaget.

Men hverken den socialdemokratiske formands udtalelse eller regeringsgrundlaget hindrede altså Dan Jørgensen, Christel Schaldemose, Ole Christensen eller Britta Thomsen, medlemmer af parlamentet for Socialdemokraterne, i at stemme for en anbefaling af Tobin-skatten. Det undrer Morten Messerschmidt, som er medlem af Europaparlamentet for Dansk Folkeparti.

- Det er godt, at Venstre såvel som Socialdemokraterne i Danmark siger, at de er imod at indføre en sådan skat. Men det er bare underligt, at de så i Europaparlamentet stemmer ja til en anbefaling af sådan en skat. Det lader som om, at de taler med to tunger, siger Morten Messerschmidt, som selv stemte imod rapporten.

Venstres medlem af Europaparlamentet Jens Rohde afviser blankt, at hans parti i EU har støttet Tobin-skatten.

- Morten Messerschmidt løber endnu engang af sted med en halv vind. Han ved ligeså godt som alle andre, at Venstre ikke stemte for den del af anbefalingen, der handler om Tobin-skat. Jeg har personligt insisteret på, at der kom en særskilt afstemning på den del af anbefalingen, så vi undgik at stemme hele anbefalingen ned, som vi bortset fra Tobin-skatten støtter, forklarer Jens Rohde.

Anbefalingen fra Europaparlamentet består af ni punkter, hvoraf Tobin-skatten bliver nævnt under ét af punkterne. Men selvom transaktionsskatten kun bliver nævnt som en anbefaling blandt flere, påpeger Morten Messerschmidt, at medlemmerne havde det alternativ, at de kunne have stemt blankt, sådan som den konservative Bendt Bendtsen valgte at gøre.

Medlemmer af Europaparlamentet for SF, Margethe Auken og Emilie Turunen, stemte også for rapporten, men deres partiformand, udenrigsminister Villy Søvndal, har ikke rettet kritik mod Tobin-skatten, som hans regeringspartnere Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre.