S møder ikke separatistchef Carles Puigdemont uden spansk repræsentant, siger udenrigsordfører Nick Hækkerup.

København. Den catalanske separatistleder Carles Puigdemont møder hverken de tre regeringspartiers udenrigsordførere eller deres socialdemokratiske kollega, når Puigdemont tirsdag skal møde flere folketingsmedlemmer på Christiansborg.

Det oplyser Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup.

- Jeg skal ikke møde ham. Det er først og fremmest, fordi jeg har andre møder, så kalenderen er fyldt op tirsdag, siger Nick Hækkerup.

- Men hvis jeg skulle møde ham, så skulle der også være mulighed for at høre den spanske regerings vurdering af sagen. Det bliver meget ensidigt, når man kun hører den ene side.

Han melder pas ligesom Liberal Alliances Henrik Dahl, Venstres Michael Aastrup Jensen og De Konservatives Naser Khader.

Folketingsmedlem Magni Arge fra det færøske parti Tjóðveldi har inviteret Puigdemont. Han forlader for første gang sit eksil i Belgien for at deltage i en debat på Københavns Universitet mandag.

Puigdemont har levet i eksil i Belgien siden oktober. De spanske myndigheder har udstedt en arrestordre på ham for hans rolle i Cataloniens folkeafstemning 1. oktober om uafhængighed fra Spanien.

Puigdemont anholdes, hvis han vender hjem til Spanien.

Medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn, Udenrigsudvalget, Europaudvalget, Grønlandsudvalget og Færøudvalget er inviteret til mødet i Folketinget.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, kommer heller ikke til møde med Puigdemont.

- Jeg har et meget fuldt skema. Jeg vil ikke sætte noget andet til side. Havde jeg haft en fri kalender, tror jeg bestemt, at jeg var smuttet op for at høre ham, siger Søren Espersen.

Spørgsmål: Er han ikke vigtig?

- For mig er det ikke så interessant. Det er en tabt sag. Jeg mener, at der ikke er en særlig mulighed for, at catalanerne får deres egen stat. Catalonien er stort set delt, siger Søren Espersen.

Anført af Puigdemont afholdt regeringen i Catalonien folkeafstemningen, selv om den er ulovlig ifølge Spaniens forfatningsdomstol.

Under halvdelen af catalanske vælgere deltog. Her stemte ni af ti for løsrivelse. Kort efter vedtog det catalanske parlament med snævert flertal at erklære Catalonien selvstændigt.

Så opløste den spanske centralregering i Madrid det regionale parlament. Lokalregeringen blev fyret, der blev udskrevet nyvalg, og centralregeringen overtog styringen af regionen.

/ritzau/