Socialdemokraterne åbner nu en debat om, hvem der har ansvaret for, at der opstod en syg kultur i Skat.

I sidste uge måtte skatteminister Holger K. Nielsen (SF) nedlægge den særlige kontrolenhed Økokrim, der tog sig af skattesvig og anden alvorlig økonomisk kriminalitet. Det skete efter vedholdende kritik i medierne af Skats bøllemetoder overfor blandt andre Jesper 'Kasi' Nielsen. 

Venstre og Konservative har ført an i kritikken, men nu opfordrer S-skatteordfører Thomas Jensen dem til at stikke piben ind. Efter hans opfattelse har Venstres tidligere skatteminister Kristian Jensen ansvaret for, at retssikkerheden har sejlet i Skat.



- Den hovedansvarlige er Kristian Jensen. Det var ham, der omlagde Skat i 2005, og han undlod at sikre borgernes retssikkerhed ordentligt i det system han skabte. Det var også Kristian Jensen, der oprettede Økokrim i 2009, siger Thomas Jensen.

Men den anklage vil Kristian Jensen ikke have siddende på sig. Han mener, at Thomas Jensen taler som en 'desperat mand'.

-  Økokrim blev oprettet i min tid som skatteminister. Men de metoder, som de tog i brug, er metoder, som er blevet godkendt af den siddende skatteminister, enten Thor Möger Pedersen eller Holger K. Nielsen. Og derfor er det til grin at beskylde tidligere ministre for det.

Men nogle af sager går flere år tilbage. Du kan vel ikke helt sige dig fri for et ansvar?

- Det er rigtigt at nogle af sagerne går længere tilbage i tid, men ingen af sagerne har været inde over mit skrivebord som skatteminister. Det kan jeg love for.



Heller ikke Jesper 'Kasi' Nielsen-sagen og Camilla Vest-sagen?

- Problemet i Camilla Vest-sagen var, at Skat i en anden skattesag ændrede praksis og ikke ville videregive oplysningerne til den sagsbehandler, der sad med Camilla Vest-sagen. Skandalen var, at Skat ændrede praksis uden at fortælle det til andre. Når man gør det, er man naturligvis nødt til at fortælle det offentligt. Det fandt ikke sted i min tid som skatteminister. Det var først senere man besluttede, at afgørelsen ikke skulle fortælles til andre. Det har borgerlige skatteministre ikke siddet og dækket over. Så han skyder simpelthen uden at vide i hvilken retning han skyder.

Hvad er din forklaring på den syge kultur i Skat?

- Jeg har lovet mig selv ikke at blande mig i Skats forhold efter at jeg stoppede som skatteminister, siger Kristian Jensen og minder om, at det var ham, der indførte den fulde omkostningsgodtgørelse for borgere, der vandt retssager over Skat. Han indførte ordningen med en Borger- og retssikkerhedsekspert i Skat, som har til opgave at overvåge, at borgerne får en korrekt behandling.

- Det var under den  nye regering, at Skat har fået lov til at gå ind i folks haver. Så at jeg skulle have svækket retssikkerheden, kan jeg på ingen måde genkende, siger han.



Thomas Jensen lægger i sin kritik af Kristian Jensen vægt på, at redegørelsen om kontrolsager, der kom 26. juni og som førte til  nedlæggelsen af Økokrim, omtaler, at de kritisable forhold i Skat går helt tilbage til 2004. Kristian Jensen var skatteminister fra 2. august 2004 til 23. februar 2010.

- Faktum er, at de sager vi har set i medierne, og i særdeleshed i BT det sidste halve år, de er opstået i det Skat som fire på hinanden skatteministre fra Venstre har opbygget. Det er de borgerliges skyld, at retssikkerheden ikke har været tilstrækkelig overfor for borgere og virksomheder. Det står klart og tydeligt i den redegørelse, der kom i sidste uge at der er formelt set nogle retningslinjer for retssikkerhed, men reelt har de borgerlige, da de ændrede Skat, da har de ikke sørget for at sikre borgernes retssikkerhed. Når de peger fingre af regeringen, er det hyklerisk. Jeg ved, at der er ansatte i Skat, der tager sig til hovedet over at de borgerlige ikke påtager sig det ansvar de har for det her, siger Thomas Jensen.

Per Clausen fra Enhedslisten er som Thomas Jensen kritisk overfor de borgerliges motiver til at råbe op om retssikkerhed i skattesager.

- Man skal ikke bruge bøllemetoder, men man kan godt få lidt på fornemmelsen, at V og K er meget mere optagede af at beskytte rige mennesker mod at betale skat end af at værne om retssikkerheden. Når retssikkerheden bliver truet i forhold til andre grupper i samfundet, modtagere af kontanthjælp og dagpenge, ser vi ikke de borgerlige partier stå og råbe op. Så jeg er ret bekymret for, at det i virkeligheden for dem handler om at hjælpe de mennesker, der også betaler deres valgkamp med at slippe noget billigere i skat. Vi vil være meget opmærksomme på, at skatteministeren ikke lader sig presse der ud, siger Per Clausen.