Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal er klar til at indlede forhandlinger om en efterlønsreform, hvis de vinder magten.

Det vil ske, hvis der efter det kommende folketingsvalg er et flertal i Folketinget, der vil gennemtrumfe en forhøjelse af danskernes tilbagetrækningsalder, erfarer B.T.

Den opsigtsvækkende kovending vil ifølge B.T.s oplysninger blive omtalt i forbindelse med lanceringen af den 2020-plan, som Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal har arbejdet på i nogen tid.

Den vil blive præsenteret inden for få dage efter, at regeringens tilbagetrækningsreform med Dansk Folkeparti og De Radikale er på plads.

Går til valg på at bevare efterlønnen

Socialdemokraterne og SF vil fortsat kæmpe for, at der ikke sker ændringer af efterløn og folkepension. Strategien er derfor at gøre det kommende folketingsvalg til en slags ”folkeafstemning” om efterlønnen.

Med rent rødt flertal – uden om De Radikale – agter de to partier da heller ikke at røre ved efterlønnen. Men opstår den situation, at Helle Thorning nok kan blive statsminister – men at der er et flertal, som kræver en efterlønsreform, vil den nye røde regering selv sætte sig i spidsen for forhandlinger om en reform. Man vil tage bestik af, at 'vælgerne har talt'.

Kan ikke ignorere Vestager

Den dramatiske udvikling vidner om, at S-SF har erkendt, at man ikke kan ignorere og tromle De Radikale. Hertil kommer, at Helle Thorning som ny statsminister vil undgå den ydmygelse, det ville være at blive tvunget til ændre sin økonomiske politik, hvis et flertal gik imod hende i folketingssalen.

Den nye strategi får den konsekvens, at S-SF kan fortælle vælgerne, hvad de selv kæmper for i en valgkamp. Men at der ingen garanti er for, at efterlønnen ikke bliver ændret, hvis Helle Thorning bliver statsminister. Det afgør vælgerne, når de sammensætter det nye folketing.

Ved at håndtere scenariet allerede nu, forsøger S-SF også at undgå en stærkt ubehagelig diskussion om eventuelle løftebrud. Det vides ikke, hvordan Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen vil forholde sig til den nye strategi. Han har tidligere sagt, at en afskaffelse af efterlønnen bliver 'over hans lig.'

LÆS MERE I B.T. FREDAG