Lyt til artiklen

Socialdemokraterne præsenterer liste med resultater, der skal dokumentere, at partiet er rødt. Politisk kommentator mener, at flere af punkterne ligeså godt kunne være gennemført af en borgerlig regering.

To store reformer med de borgerlige har rystet regeringens venstrefløj og fået tusindvis af vælgere til at flygte fra S og SF til Enhedslisten. Det er urimeligt, lyder det fra Socialdemokraterne, der mener, at regeringens røde politik er druknet i larmen fra blandt andet skattereformen. Derfor har partiet nu udsendt en liste med resultater, der skal dokumentere, at partiet stadig fører rød politik.

- Det er som om, at kommentatorerne har stirret sig blinde på de brede forlig. Vi vil gerne lave brede aftaler hen over midten, men vi har også sat markante røde fingeraftryk på dansk politik i løbet af regeringens første år, siger folketingsmedlem Jens Joel (S).

Listen rummer 40 såkaldt røde resultater, som regeringen og Enhedslisten har gennemført i fællesskab. Det gælder blandt andet afskaffelse af fattigdomsydelser, ophævelse af knivloven, flere penge til u-landsbistand og økologi samt en styrket indsats mod sort arbejde.

Per Clausen er enig i, at listen er rød:

- Det er fuldstændig rigtigt, at vi sidste år lavede en finanslovsaftale, som indeholdt en lang række forbedringer, som er blevet gennemført efterfølgende. Og det er rigtigt, at finansloven var udtryk for, at der blev ført en anden politik end under den borgerlige regering. Problemet er bare, at Socialdemokratiet og regeringen de seneste tre-fire måneder kun har været interesseret i at lave dårlige aftaler med de borgerlige partier, siger han og uddyber:

- Jeg synes, det er positivt, at de vil synliggøre de gode resultater, de har lavet med os. Det skulle de have gjort noget før. For mig viser det, at Socialdemokratiet med fordel kunne fastholde et samarbejde med os og gennemføre ting, de er stolte af - i stedet for at lave ting med de borgerlige, som de er kede af, siger Per Clausen.

Bent Winther, der er redaktør på Berlingskes politiske magasin, Politiko, ser resultatlisten som led i den kamp, der foregår mellem regeringen og Enhedslisten.

- Det er formentlig kun begyndelsen, vi har set. Det virker som om, at begge parter er i gang med at tale sig så meget fra hinanden, at man ikke kan udelukke, at det hele bryder sammen i forbindelse med finanslovsforhandlingerne og ender med et folketingsvalg. Det bliver et uhyre højspændt forløb, vi kommer til at se til efteråret, siger Bent Winther.

Modsat Jens Joel og Per Clausen mener han ikke, at listen udelukkende består af røde punkter.

- Det er en blandet buket. Noget af det er ægte rødt - blandt andet afskaffelsen af fattigdomsydelsen. Men nogle af de andre ting kunne man ligeså godt have gennemført i en borgerlig regering, siger han og tilføjer:

- Overordnet set er det en regering, som har vedtaget en udvikling i den offentlige sektor, som er historisk lav. Så kan det da godt være, at man giver lidt mere til for eksempel børnehaverne, men de penge har man taget fra et andet område, siger han.