Socialdemokraterne pressede i 2010 en restauratør og byrådspolitiker i Vejle til at tegne overenskomst med fagforeningen 3F.
 
Det viser et brev, som BT er i besiddelse af. I brevet gør partiets lokale ledelse det klart, at restauratør Martin Sikær Kristensen inden fire dage skal have tegnet overenskomst med 3F. Gør han ikke det, kan han ikke længere repræsentere Socialdemokraterne i Vejle Byråd.

’Vi vil gerne understrege, at ifølge fællesledelsens opfattelse er det uforeneligt med rollen som socialdemokratisk byrådsmedlem, at du ikke som arbejdsgiver har en overenskomst med 3F, der tegner området indenfor din virksomhed. Det er fællesledelsens klare forventning, at denne ulykkelige og for alle parter skadelige konflikt er ude af verden, inden vi går ind i uge 7’, hedder det i brevet, der er dateret torsdag i uge seks 2010.

Martin Sikær Kristensen har i 11 år drevet Conrad Cafe, der er en af Vejles mest succesfulde restaurationer. Siden januar 2010 har han desuden repræsenteret Socialdemokratiet i Vejle Byråd.

Hans politiske karriere var således blot et par måneder gammel, da partiet advarede om, at den ville være slut før tid, hvis ikke han rettede ind og underlagde sin virksomhed og ansættelser 3Fs regler.





Andre metoder

- Ordet eksklusion blev aldrig brugt. Men så er der jo andre metoder. Jeg er valgt på det yderste mandat, så hvis jeg bliver rykket lidt ned ad listen næste gang, bliver jeg nok ikke valgt igen.

Og hvis jeg havde ladet konflikten fortsætte, var det nok også blevet udlagt som partiskadelig virksomhed, og så kunne jeg smides helt ud af partiet. Jeg synes, det er forkert, man blander tingene sammen på den måde. Men blandt nogle socialdemokrater er der en fast opfattelse af, at 3F og partiet er det samme, siger Martin Sikær Kristensen.

Vejle-restauratøren havde efter eget udsagn aldrig tidligere haft problemer med hverken fagbevægelsen eller partiet, da 3F meldte sig på banen i slutningen af 2010.

Ansatte blev sure
Han havde da allerede indføjet i alle ansættelseskontrakter, at de gængse vilkår om eksempelvis barsel og løn i 3Fs overenskomst på området ville blive overholdt. Blot havde han ikke formelt underskrevet en bindende aftale med 3F. Det gav blandt andet mulighed for at lade de ofte unge medarbejdere fravælge 3Fs tvungne pensionsordning til fordel for et tilsvarende tilskud til månedslønnen. Ordningen var populær, og det udløste blandt andet derfor massiv vrede, da fagforeningen blandede sig.

- Jeg var sådan set klar til at skrive under på en aftale, for jeg synes, 3Fs overenskomst er god. Men efter et orienteringsmøde med 3F meddelte mine medarbejdere, at de ville sige op kollektivt, hvis jeg skrev under, fortæller Martin Sikær Kristensen.

Forløbet bekræftes af daværende medarbejdere på Conrad Cafe, som BT har talt med.

Trods truslen om en kollektiv opsigelse fra de cirka 50 ansatte fastholdt Socialdemokraterne, at Martin Sikær Kristensen skulle bøje sig for 3F, der i mellemtiden havde taget opstilling med gule veste og løbesedler foran restauranten.

Til sidst bøjede han sig for presset fra partiet og fagforeningen. For at formilde medarbejderne måtte han betale både løntillæg og pension til alle, så den samlede løn steg markant. En ordning, der siden har kostet restauratøren 375.000 kroner om året.