Europaparlamentariker Dan Jørgensen (S) er fortørnet over, at Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll som politiker tager stilling til, hvorvidt man som kontanthjælpsmodtager bør lade sig sterilisere eller ej.

- Jeg er meget chokeret. Tænk sig, at en politiker siger det. Jeg synes, det er helt ekstremt usympatisk og undergravende for de grundværdier, vi har i Danmark om, at alle mennesker er lige.

Reaktionen kommer fra det socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentet Dan Jørgensen, efter Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, i et TV-program bifalder, at en kontanthjælpsmodtager og enlig mor til tre børn har valgt at lade sig sterilisere.

Ammitzbøll flytter i TV 2-programmet »Velkommen til virkeligheden« ind hos kontanthjælpsmodtageren Mette Hansen, og undervejs falder snakken på hendes valg om at få tre børn, som hun nu selv forsørger. Hun er efter fødslen af den sidste blevet steriliseret, og det ser LA-politikeren som et godt træk, så »jeg ikke skal finansiere dit liv«.

Netop det finder Dan Jørgensen dybt diskriminerende, og han mener, at man som politiker ikke skal blande sig.

- Som jeg ser det, er det et forsøg på at lave et skel mellem »os« og »dem«. De, der forsørger og betaler gildet, og derfor har de specielle rettigheder over »dem«. Og så de danskere, som uheldigvis har svært ved at bidrage, fordi de står uden for arbejdsmarkedet, siger han og fortsætter:

- Det kommer derud, hvor Ammitzbøll som politiker har en holdning til, hvorvidt man skal få aborter eller skal steriliseres, og det synes jeg virkelig er at overtræde en grænse. Man skal ikke tale til mennesker uden for arbejdsmarkedet som om, de er andenrangsmennesker, og man skal slet ikke begynde at blande sig i private beslutninger om, hvorvidt man skal få en familie eller ej, siger Dan Jørgensen.

Han håber på at få gang i en debat omkring emnet, og allerede nu har de første meldt sig. På Lolland er der fra en kommunal arbejdsmarkedschef opbakning til Ammitzbøll. Her rådgiver kommunen i sjældne tilfælde klienter til at blive steriliseret.

- Det kan for eksempel være, hvis klienten er meget ung og allerede har fået mange børn, siger arbejdsmarkedschef i Lolland Kommune, Carsten Høj Hansen, til BT.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.