Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Det er en rigtig 'lortesag'.

Sådan siger Socialdemokraternes miljøordfører Jens Joel om en sag fra Guldborgsund Kommune på Falster, hvor Klaus Knudsen skal 14 dage i fængsel. Klaus Knudsen skal - ligesom kommunens andre borgere - selv betale for at få kloakeret sin ejendomme. Det løber op i en regning på 55.000 kroner. Men det er et beløb, som Klaus Knudsen ikke har råd til.

Han har i næsten et år fået bøder af kommunen for manglende betaling til kloakering, og den arbejdsløse mand har forsøgt at skaffe pengene ved at låne 35.000 kroner af banken. Han kan imidlertid ikke låne de sidste 20.000 kroner, da han ikke har kreditværdighed. Derfor får han nu en fængselsstraf.

Klaus Knudsen kalder det urimeligt, at han ryger i fængsel, fordi han ikke har råd til at få nedgravet en kloak, som politikere har besluttet, han skal have. BT har spurgt miljøordfører Jens Joel, hvorfor det er rimeligt.

Læs mere her: Skal i fængsel for manglende kloak

- Jeg kan ikke kommentere den konkrete sag, for jeg ved ikke, hvad der er gjort for at hjælpe ham. Men når der er lavet en lovgivning, skal den selvfølgelig følges. Miljøet kan simpelthen ikke holde til, at 50.000 borgere leder deres spildevand fuldstændig urenset ud i miljøet, siger Jens Joel.

Også selv om det resulterer i, at borgere som Klaus, der ikke kan låne penge i banken, må en tur i fængsel?

- Det er ikke intensionen med lovgivningen, at borgerne skal straffes. Jeg kan ikke sige, om det er nødvendigt, at det er endt så galt. Det er en rigtig lortesag, siger Jens Joel.

Hvordan ville du selv have det med at ryge i fængsel, hvis du ikke kunne betale for en pludselig ekstra regning – bestemt af jer politikere?

- Der er nogle udgifter ved at have hus, men det er selvfølgelig ikke optimalt, siger Jens Joel.

Det kan Klaus Knudsen og de fem procent, der ikke kan betale regningen, jo ikke bruge til noget. Hvad er dit råd til dem?

- Jeg kan ikke blande mig, når jeg ikke kender sagerne. Vi kan jo ikke aflyse en lov på grund af det, siger Jens Joel.

Klaus Knudsen tilhører de fem procent af danskerne, der ifølge Miljøministeriet ikke kan betale regningen. Klaus Knudsen er ikke den eneste i Guldborgsund Kommune, der er i vanskeligheder. 17 husejere er meldt til politiet af kommunen, fordi de ikke har betalt regningen for kloakeringen, mens flere er på vej.

Andre læser også