Den tætte alliance mellem S og SF er brudt efter balladen om betalingsringen. I stedet blomstrer parløbet mellem De Radikale og S.

Det udmarvende politiske slagsmål om betalingsringen har endegyldigt brudt den fasttømrede alliance mellem Socialdemokraterne og SF. En lang række kilder i begge regeringspartier fortæller, at tilliden mellem de to partier har lidt et alvorligt knæk efter den langstrakte strid om den trafikale ring, og at alle tre partier i regeringen nu er overladt til at kæmpe for deres egne sager uafhængigt af tidligere alliancer. Betalingsringen har længe været en mærkesag for SF, og flere centralt placerede SFere mener, at S-ledelsen har håndteret sagen på en amatøragtig facon. De noterer sig, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har været velunderettet under hele forløbet og selv har deltaget i en række møder om betalingsringen. Samtidig er SF-toppen frustreret over, at S ikke satte de kritiske omegnsborgmestre og dele af fagbevægelsen på plads undervejs.

Kunne ikke stå distancen

- Vi har i SF været skuffede over, at Socialdemokraterne ikke har haft styr på sit eget bagland. Vi har over flere omgange taget svære beslutninger, som ikke har været nemme for vores bagland. Så forventer vi også, at Socialdemokraterne ikke vakler og gør det samme, når de bliver presset, siger en SF-kilde tæt på processen. Samme toner lyder fra en anden central SFer: - Da der kom en sag, hvor Socialdemokraterne mærkede et pres fra deres bagland, så kunne de ikke stå distancen. De magtede det simpelthen ikke, lyder kritikken.

For frie tøjler

Omvendt undrer flere centralt placerede socialdemokrater sig højlydt over SFs håndtering af sagen. Kritikken går blandt andet på, at skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) har fået alt for frie tøjler. - Det her forløb har vist, at SF reelt er et parti uden ledelse. Villy Søvndal har ladet sagen sejle og overladt det hele til Thor, som har haft behov for at bevise over for baglandet, at han kan føre venstrefløjspolitik, siger en S-kilde tæt på regeringen.

Hovedrysten

I SF-toppen har man kun hovedrysten til overs for ledelseskritikken. Her står man fast på, at betalingsringen var indskrevet i regeringsgrundlaget, og at det derfor var op til Socialdemokraterne at finde en alternativ løsning, hvis man ville bryde løftet til vælgerne. Mens det ikke skorter på mistilliden, når mikrofonen er slukket, afviser Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heu­nicke, at det interne slagsmål er udtryk for, at samarbejdet mellem S og SF vakler.

Robust samarbejde

- Det har ikke været et smukt forløb, men det, at man kan stå et så besværligt forløb igennem sammen og finde en løsning, som partierne er enige om er god, synes jeg, er udtryk for en robusthed i samarbejdet mellem regeringspartierne, siger Magnus Heunicke. Mens S-SF-alliancen reelt er lagt i graven taler flere centralt placerede socialdemokrater og radikale om, at S og R har fundet ind i et samarbejde, der minder om 1990ernes tætte regeringssamarbejde. Til forskel fra dengang er udlændingepolitikken ikke længere et stridsspørgsmål mellem de to parter.

SF hænger i bremsen

- Efter vi er kommet i regering, har det vist sig, at R og S er enige på de fleste politiske områder, mens det er SF, der hænger i bremsen. Blandt andet i forhold til økonomi og hele reformsporet, siger en S-kilde. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Thor Möger Pedersen eller politisk ordfører Jesper Petersen (SF) til kritikken.

Efter tabet af betalingsringen, synes du så, at Helle Thorning behandler Villy Søvndal som en ligeværdig politisk allieret?

Deltag i debatten under artiklen