Socialdemokratiet finder det usselt, at det i mange tilfælde er danske bagmænd, som er skyld i østarbejderes dårlige forhold. EL vil have en ansvarskæde indført, mens LA ser positivt på den billigere arbejdskraft.

Det seneste år er der kommet 15 procent flere østarbejdere til landet. Det viser nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen. Tallene skaber frustration blandt danske bygningsarbejdere, som føler, at de bliver udkonkurreret og mister deres arbejde. På venstrefløjen ser man med bekymring på tallene, mens LA opfordrer til at se østeuropæerne som en gevinst.

- Udenlandsk arbejdskraft skal generelt være velkommen på det danske arbejdsmarked, hvis de følger reglerne. Når jeg alligevel synes, at tallene er problematiske, er det fordi, at der er et kæmpe område på det danske arbejdsmarked, hvor reglerne ikke bliver fulgt, hvor østeuropæisk arbejdskraft går til meget ringe løn og usle vilkår, og det synes jeg ikke er acceptabelt, siger Ane Halsboe-Larsen (S), ordfører vedr. social dumping.

Hun er frustreret over, at det i høj grad er danske arbejdsgivere, som står bag de dårlige forhold.

- At der findes mennesker i Danmark, som for egen vindings skyld importerer udenlandsk arbejdskraft og giver dem usle vilkår uden rettigheder, bare for at man selv kan skumme fløden, det synes jeg er så usselt, og det skal vi tage skarpt afstand fra som samfund og vise at det har konsekvenser, siger hun.

Derfor har regeringen sat ind med øgede ressourcer til politi, skat og arbejdsmarkedstilsynet, som sendes ud i samlet flok, når de opdager noget, og allerede nu kan man se en stigning i bøder.

Hos Enhedslisten ser man gerne, at de danske erhvervsgivere bliver stillet til ansvar.

- Vi har i længere tid ønsket at indføre et kædeansvar, som betyder, at dem, der bestiller tjenesteydelsen, det øverste led i kæden, kan gøres økonomisk ansvarlige for, hvad der sker hele vejen ned - om der er betalt skat, moms og sociale bidrag, om arbejdsmiljøregler er overholdt, og om der er betalt løn, sådan som man har aftalt det med de ansatte, siger socialordfører Finn Sørensen (EL).

Hos Liberal Alliance ser man ikke den billige østeuropæiske arbejdskraft som et problem, så længe den er lovlig.

- Overordnet set er det en positiv ting, at der kommer østarbejdere til Danmark. Det er med til at forbedre holdbarheden i dansk økonomi, fordi borgere har mulighed for at købe en service billigere, end de ellersville kunne, og dermed kan de bruge penge på andre ting, siger arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen (LA) og fortsætter:

- Man er nødt til at sammenligne deres overenskomster med dem, de har hjemme i deres eget land. De tager hertil, fordi de kan tjene flere penge her end i deres eget land. De laver en frivillig aftale med arbejdsgivere i Danmark, som er med til at løfte deres levestandard, og det synes jeg er rigtig godt for dem. Jeg kan godt se, at det kan være frustrerende at blive udsat for konkurrence, hvis man er dansk håndværker, men svaret fra samfundet er ikke at lukke af for østarbejdere, siger arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen (LA).