Telebranchen er enig med Socialdemokraterne i, at mobil- og internetdækningen kan blive bedre, men mener, at det skal ske via dialog, ikke tvang.

Socialdemokraterne er klar til at vride armen rundt på landets teleselskaber for at sikre hurtigt internet og god mobildækning over hele landet - også i de mindre tæt befolkede områder.

- Nu må teleselskaberne vise noget samfundsansvar. Hvis de kan sikre god dækning af områder, hvor der bor mange mennesker, og hvor de kan tjene mange penge, bør de også sikre god dækning af de områder, hvor der bor færre mennesker, siger IT- og teleordfører hos Socialdemokraterne, Trine Bramsen.

Hvis teleselskaberne ikke følger opfordringen, er Socialdemokraterne klar til at tvinge dem.

- Hvis de ikke gør det af sig selv, er vi klar til at lovgive om det eller lægge det ind som klausuler, når staten sender frekvenser og tilladelser i udbud, siger Trine Bramsen.

Socialdemokraterne præsenterer torsdag et udspil med 16 punkter for at få dækket hele landet ind med mobil- og internetdækning, så alle kan være koblet op, uanset hvor de bor.

Udspillet er et brud med den markedsmodel, der har været fremherskende siden det seneste teleforlig fra 1999.

- Hidtil har det været baseret på frivillighedens vej. Men der er fortsat et A- og et B-hold af danskere, når det gælder internet og mobildækning, og det vil vi gøre op med, siger Trine Bramsen.

Hun peger også på, at staten og kommunerne skal sikre rimelige rammevilkår for teleselskaberne og eksempelvis sørge for hurtigere ekspedition, når der søges om tilladelser til at rejse nye master.

- Vi stiller krav til teleskaberne, men der hviler også et ansvar på skuldrene hos staten og kommunerne om at sikre ordentlige vilkår, siger hun.

Hos Telekommunikationsindustrien, der er teleselskabernes brancheorganisation, får meldingen fra Socialdemokraterne dog en forbeholden modtagelse.

- Branchen investerer allerede mellem seks og otte milliarder kroner om året i at udbygge mobil- og internetdækningen, så jeg synes i høj grad, vi udviser samfundsansvar. Men vi anerkender, at man kan nå endnu længere. Jeg synes bare ikke, det skal foregå ved hjælp af tvang og trusler, men hellere ad dialogens vej, siger direktør Jakob Willer fra Telekommunikationsindustrien.

Han understreger, at han deler ambitionen om at brede hurtigt internet og god mobildækning ud til alle dele af landet.

- Vi opfylder alle gældende krav til punkt og prikke, og hvis politikerne ønsker, at vi går endnu videre, så må man bruge det som redskab, når man sender frekvenser og tilladelser i udbud, siger Jakob Willer.

- Men jeg synes, man bør lægger truslerne på hylden og indgå en konstruktiv dialog med branchen om, hvordan man kan gøre det endnu mere attraktivt for branchen at investere.