Dansk Folkeparti er skyld i, at de mest velhavende danskere kan få en skattelettelse på helt op til 120.000 kr., lyder anklagen fra S -

Stik imod hvad Dansk Folkeparti har sagt i månedsvis, vil partiet alligevel indføre en skjult topskattelettelse, siger Socialdemokratiet.

Den politiske aftale om en erhvervs- og iværksætterpakke, som regeringen, DF og De Radikale indgik i søndags, giver nemlig investorer  adgang til et særligt fradrag på helt op til 120.000 kr. i deres personskat, hvis de sætter penge i nystartede virksomheder. Men et fradrag af den størrelse er alt for rundhåndet og i strid med, hvad DF hidtil har lovet, mener S.

Da regeringen i september kom med sit oprindelige udspil til erhvervspakken, beregnede Finansministeriet, at de 1.000 personer med en højeste bruttoindkomst i Danmark, kan få en skattelempelse på 73.600 kr., hvis de udnytter alle mulighederne i erhvervspakken. Man kunne dengang trække halvdelen af investeringer op til 400.000 kr. fra. I den endelige aftale hæves loftet til 800.000 kr. og udløser ret skattefradrag på 15.000 kr. pr. 100.000 kr.

Derfor er aftalen med DF's medvirken blevet endnu mere skæv, lyder påstanden fra Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht.

»I regeringens oprindelige udspil lå der en ret stor skjult topskattelettelse, hvor man kunne trække 60.000 kr. fra i skat, hvis man investerer 400.000 kr. Nu kan man få det dobbelte og trække 120.000 kr. fra i skat. Det er uforståeligt, at DF går med til det. Enten har de ikke forstået, at det går mod det, de selv har sagt om, at man ikke vil være med til skjulte topskattelettelser. Eller også er man gået ind i det med åbne øjne. Det vidner om, at når der ikke sidder en socialdemokrat ved siden af DF ved forhandlingsbordet, kan det nemt gå galt. Det er en skjult topskattelettelse til dem, der har mest,« siger Benny Engelbrecht.

Men det afviser DF's forhandler Dennis Flydtkjær.

»Man skal selv sætte hånden på kogepladen og løbe en risiko for at få fradraget. Nogle virksomheder går desværre ned. Derfor er det en anden præmis, end bare at give et skattefradrag,« siger han.

Tommy Ahlers, som er formand for regeringens iværksætterpanel, har svært ved at se at sammenligningen med topskatten er relevant, da fradraget gives for en investering og ikke for en lønindkomst.

»Mange af disse virksomheder bliver kun startet, hvis de kan finde en halv million. De har typisk ingen omsætning fra dag èt, og kan de ikke finde pengene, bliver de aldrig til noget. Det er i samfundets interesse at nogen gider at påtage sig risikoen, for den er enorm høj. Sandsynligheden for at man taber sine penge er stor. Den risiko må staten godt dele. Det synes jeg er et sundt princip,« siger Tommy Ahlers.