Anders Fogh Rasmussen kan som mangeårig statsminister ikke tale sig uden om at have en del af skylden for finanskrisen påvirkning af Danmark.

Det mener Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, i kølvandet på søndagens interview i Berlingske, hvor Fogh Rasmussen afviser enhver kritik at finanspolitikken i hans regeringstid.

»Jeg tror, den historiske dom bliver hård over Anders Fogh Rasmussens statsministertid. Han havde alle muligheder for at lave reformer, men han var mere optaget af at blive genvalgt end af at fremtidssikre dansk økonomi. Det betød, at i de år, hvor det gik godt, tog man ikke de nødvendige og fornuftige beslutninger, som kunne have gjort, at man ikke først senere skulle rydde op efter tiden med Anders Fogh Rasmussen i statsministerstolen,« siger Nicolai Wammen.

Han køber ikke en forklaring om, at den parlamentariske situation afgjorde, hvor langt man kunne gå ad reformvejen.

»Det er hans ansvar som leder af landet. Anders Fogh Rasmussen var mere optaget af at have et godt forhold til Pia Kjærsgaard, end han var af, at der var styr på økonomien både på den korte bane og på den lange. Da finanskrisen så ramte Danmark, havde man forsømt at lave de reformer, der kunne have fået Danmark til at stå stærkere,« siger Nicolai Wammen.

Anders Fogh Rasmussen erkender i interviewet med Berlingske bevidst at have snydt Mogens Lykketoft under valgkampen i 2005 ved at pumpe et »virkleigt skrabet« budget op til 30 mia. kr. ved at gange op med fire år.

Siden er en tilsvarende metode blevet benyttet af bl.a. Helle Thorning-Schmidt (S), medgiver Nicolai Wammen.

»Men man kan vist ikke beskylde Thorning Schmidt-regeringen for at have truffet lutter nemme beslutninger frem for at sætte gang i reformer. På den måde tog Helle Thorning-Schmidt ansvar i stedet for at skubbe problemerne foran sig. På den måde kan man ikke sammenligne tingene,« siger han.