EU-Kommissionens plan for unionens vækst mangler konkrete løsninger på arbejdsløsheden. Den såkaldte 2020-plan er svag og uambitiøs, mener Socialdemokraterne.

EU-Kommissionens store 2020-plan, der definerer EU's videre vej efter krisen, er svag og uambitiøs. Det mener Socialdemokraterne.

- I forhold til de mange mennesker, der hver dag mister deres job i EU, er det nærmest en hån. Målsætningerne er uambitiøse, og midlerne til at nå dem er alt for svage, siger medlem af EU-Parlamentet Dan Jørgensen (S).

Poul Nyrup Rasmussen, der er formand for Socialdemokraternes europæiske paraplyforening, PES, skyder skylden på den borgerlige kommissionsformand, Jose Manuel Barosso.

-Som forventet har Barosso ikke levet op til ambitionen om en stærk politisk vision. Som hans sløve reaktion på den græske krise også viste, mangler der politisk mod, siger Poul Nyrup Rasmussen.

Begge mener, at 2020-planen ikke tager hånd om den stigende arbejdsløshed, der på længere sigt kan vokse sig til et stort problem.

Et af målene er, at 75 procent af arbejdsstyrken skal være beskæftiget i 2020. Men ud over at lægge op til bedre uddannelse af arbejdsstyrken gennem øget europæisk samarbejde, er det knapt med de konkrete initiativer.

- Det kan vi ikke byde EU's mange arbejdsløse. Der skal langt mere opfindsomhed til og langt mindre blind tro på, at markedskræfterne nok af sig selv skal løse problemerne, siger Dan Jørgensen.

Han mener, at EU kunne slå to fluer med ét smæk.

- Vi kæmper med to kriser: En arbejdsløshedskrise og en klimakrise. Det er store udfordringer. Men hvis vi bærer os klogt ad, kan vi faktisk håndtere dem samlet. Ved at investere meget mere i grønne job kan vi både tæmme klimaforandringerne og sikre millioner af nye job, siger han.

/ritzau/