Hos Socialdemokraterne erkender man, at der fortsat er problemer med social ulighed i danskernes sundhed. Men tilskud til tandbehandling skal først og fremmest gå til dem, der trænger mest, lyder det fra sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen.

En ny rapport fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning viser, at der er sammenhæng mellem uddannelsesniveau og tandlægebehandling. De lavtuddannede får i højere grad behandlende ydelser, for eksempel fyldninger, når tænderne er ødelagte, mens de højtuddannede får forebyggende ydelser, inden de får huller i tænderne. Hos Socialdemokraterne er man villig til at komme uligheden til livs, men det er hensynet til de svageste grupper, der vægter mest.

- Vi er meget optaget af at bekæmpe uligheden. Særligt på tandområdet er der en rigtig stor ulighed, der skyldes de mange år med brugerbetaling på området. Vi kan kun tage det trin for trin, og det har vi gjort over to finanslove, hvor vi har sat brugerbetalingen ned for dem, der har allermindst eller er ramt af sygdom, siger sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen (S).

Hun mener, at nogle danskere har brugt tilskud til tandrensning med et kosmetisk formål tre-fire gange om året. Derfor har regeringen skåret tilskudspuljen ned, så man kun kan få tilskud til én tandrensning om året.

- I finansloven har vi sparet 180 millioner kroner på tandrensning, så man fremover kun får tilskud til én tandrensning om året. Hvis tandlægen vurderer, at man har brug for flere, kan man få det. Men der er behov for at prioritere. Pengene skal bruges på at nedbringe brugerbetalingen for kontanthjælpsmodtagerne og de helt unge på ungeydelsen, siger hun.

Hun mener, at regeringen tydeligt har vist velvilje over for at nedbringe uligheden på sundhedsområdet, også med hensyn til tandplejen.

- Jeg glæder mig over, at det er lykkedes os for andet år i træk at nedbringe brugerbetalingen på det her område. I år fik vi med, at hvis man er epileptiker og får tandskader af et anfald, er tandlægebesøget gratis. Det er en kæmpe forbedring i forhold til tidligere, siger hun.

Hun understreger dog, at man langt fra er i mål, og der skal gøres endnu mere for at fjerne den ulighed, som rapporten beskriver. Men det er de svageste grupper, som skal prioriteres.

- Der er ingen tvivl om, at det er et langt og sejt træk, men regeringen har vist villighed til at ændre på det, og det håber jeg på, vi kan gøre i de kommende år. Der er mange psykisk syge, som har kæmperegninger til tandlægen, fordi de tager medicin, som skader deres tænder. Det synes jeg, vi skal kigge på. Dermed ikke sagt, at der ikke findes fattige studerende og andre, som har dårligt råd, men jeg tror, vi må indse, at den ulighed, der er i brugerbetalingen på sundhedsområdet kræver milliarder, hvis den skal løses med et snuptag. Derfor må vi målrette pengene til dem, der har det sværest og dårligst, siger hun.