Hvis et flertal vil forringe efterlønnen efter et valg, bør Helle Thorning opgive løfte, siger S-borgmestre.

Socialdemokraterne skal hellere bryde et klokkeklart løfte om ikke at pille ved efterlønnen end at gå glip af regeringsmagten.

Det mener en række socialdemokratiske borgmestre, som reagerer på, at De Radikale er på vej til at indgå en aftale med VKO-blokken om efterlønsforringelser, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Vi skal selvfølgelig forringe efterlønnen mindst muligt, men hvis flertallet vil noget andet end os efter et valg, bliver vi nødt til at følge det, siger Brøndbys borgmester, Ib Terp (S) til avisen.

Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S), er enig:

- I selve valgkampen er vi nødt til at holde på, at efterlønnen skal bevares. Men situationen efter valget vil sandsynligvis kræve forhandlinger, hvor vi skal justere på efterlønnen, siger han.

Samtidig konstaterer Rødovres borgmester Erik Nielsen (S), at "hvis De Radikale indgår en aftale med blå blok, må S-toppen se i øjnene, at partiet ikke har flertal for sin økonomiske politik".

Vælgerne vil sandsynligvis straffe Thorning for et løftebrud, men sådan må det være, siger Hvidovres borgmester, Milton Pedersen (S).

- Men det er da bedre, at folk råber løftebrud, end at vi ikke får magten. Efter 10 år med borgerligt regime er det vigtigste at få dem væltet, så hellere give lidt på efterlønnen, siger Milton Pedersen til Jyllands-Posten.

Også Metal-formand Thorkild E. Jensen opfordrer Thorning til at acceptere, hvis et flertal uden om hendes regering forringer efterlønnen.

Næstformand i Socialdemokraternes folketingsgruppe, Mette Frederiksen, vil ikke forholde sig til situationen efter et valg:

- Vi ved ikke, om der er 90 mandater bag en forringelse af efterlønnen efter et valg. Vi mener stadig, at efterlønnen skal bestå, siger hun til Jyllands-Posten.

/ritzau/