Lyt til artiklen

Socialdemokratiets politiske ordfører er helt uenig i den hårde kritik, som kommer fra den radikale leder.

Den socialdemokratiske regering er magtfuldkommen, og det vil få konsekvenser, hvis den ikke skaber større åbenhed.

Sådan lyder det fra støttepartiet De Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, i et stort interview med Berlingske.

Men den udlægning kan Socialdemokratiet på ingen måde genkende, siger partiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, som afviser al kritik.

- Vi lytter altid til De Radikale, men jeg er uenig i De Radikales kritik. Vi er en mindretalsregering, og vi kan kun få vores politik igennem, hvis vi samarbejder med Folketinget. Og det gør vi.

Christian Rabjerg Madsen mener, at regeringens resultater taler for sig selv.

Han nævner blandt andet den nylige landbrugsaftale og sidste års finanslov, som blev indgået med blandt andre De Radikale.

Sofie Carsten Nielsen siger til Berlingske, at Socialdemokratiet er "præget af en ekstrem topstyring", og at magtfuldkommenheden er hidtil uset under den nuværende regering.

Det kan på sigt få konsekvenser for samarbejdet med De Radikale og regeringen, hvis der ikke sikres en højere grad af åbenhed og inddragelse.

To nylige forløb har ført til hendes konklusion.

For det første sagen om de automatisk slettede sms'er og regeringens håndtering af det efterfølgende forløb.

For det andet forløbet op til mandagens pressemøde. Her lagde statsminister Mette Frederiksen (S) op til at gøre covid-19 til en samfundskritisk sygdom.

Regeringens handlen baserede sig på en indstilling fra Epidemikommissionen, som består af forskellige myndigheder.

Regeringen udleverede dog rapporten så sent til et udvalg i Folketinget, at der ifølge den radikale leder reelt ikke var mulighed for debat, før statsministeren stillede sig frem og udlagde teksten.

Støttepartiet SF ønsker ikke at kommentere den radikale kritik. Enhedslisten har endnu ikke udtalt sig.

Til Berlingske siger den radikale leder, at det hele tiden "er en overvejelse" at vælte regeringen.

Til det siger Christian Rabjerg Madsen:

- Vi tager altid meldinger fra Det Radikale Venstre seriøst. Det er et parti, som vi har et tæt samarbejde med, og det er et parti, som jeg håber, at vi kan fortsætte med at have et tæt samarbejde med.

- Hvis der er nogen som helst forhold, som De Radikale gerne vil drøfte, så drøfter vi gerne det.

Spørgsmål: Er der noget som helst i kritikken, som påvirker dig?

- Det påvirker mig, og jeg tager altid ind, hvis der er partier, som kommer med kritik af regeringen. Men jeg bliver også nødt til at sige, at jeg ikke er enig i den karakteristik, som De Radikale har af regeringen, siger S-ordføreren.

- Jeg mener, at jeg har argumenterne for mig.

Venstre er enig i De Radikales kritik, men partiets politiske ordfører, Sophie Løhde, appellerer til, at støttepartiet også handler på kritikken.

- Jeg håber, at Sofie Carsten Nielsen vil gøre mere end bare at tale om det, ellers er kritikken ligegyldig, siger hun.

/ritzau/