Jens Rohde, der er medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, langer ud efter sit eget parti, idet han mener, Venstre bruger en alt for hård tone i udlændingedebatten.

Venstre går tilbage og taber valg efter valg, fordi tonen i udlændingedebatten er alt for hård. Sådan lyder det fra Venstres medlem af Europa-Parlamentet, Jens Rohde (V). Især langer han ud efter sin partifælle, integrationsminister Inger Støjberg (V).

Jens Rohde minder Inger Støjberg om den empati, hun i 2007 viste, da hun havde besøgt Dafur og oplevede flygtningekatastrofen dengang. Men han spørger også, om hun mon har glemt medfølelsen i den nuværende situation, hvor presset på EUs grænser er større end nogensinde. Jens Rohde siger til Radio24syv:

»Jeg var meget glad, da Inger Støjberg dengang lavede kampagnen, »Husker Du Dafur«, men jeg savner en plan for, hvad hun vil gøre i dag. Vi skal huske på, at der ikke er nogen mennesker, der sætter deres liv på spil ved at gå ned i en lille båd, uden at de har en frygt for fremtiden.«

Jens Rohde mener, at Venstres hårde kurs er langt fra den linje, som tidligere formand Uffe Ellemann-Jensen (V) engang stod for, hvor der også var plads til humanisme.

»Vi har tabt de seneste valg til Dansk Folkeparti, og det sker, når vi spiller på DFs banehalvdel og giver dem ret i hele præmissen for diskussionen, så vælger folk den rene vare,« siger Jens Rohde.

Europa-parlamentarikeren opfordrer Inger Støjberg og sit parti til, at også Danmark må gå ind i den fælleseuropæiske diskussion om, hvordan man fordeler de mange asylansøgere, der kommer. Og man er nødt til at acceptere, at der skal mange penge til – en regulær Marshall-plan for Mellemøsten – hvis man skal få flygtninge til at forblive i de nærområder, de kommer fra.

»Jeg er på ingen måde interesseret i, at vi åbner for økonomiske flygtninge, men de, som er personlig forfulgte og som flygter fra en krig, vi selv deltager i mod Islamisk Stat, kan vi ikke bare afvise. Vi må altså gøre alt, hvad vi kan for at stoppe den flygtningestrømmen,« tilføjer Jens Rohde.

Integrationsminister Inger Støjberg har ikke ønsket at kommentere Rohdes kritik.

En flygtning er ifølge FNs definition ikke rejst fra sit land af økonomiske årsager. Det er et menneske, der som følge af velbegrundet frygt for forfølgelse befinder sig uden for det land, vedkommende har statsborgerskab i.