»Jeg fornemmer, at De Radikale er mere optaget af at positionere sig selv end regeringen.«

Så skarpt formulerer SFs formand Pia Olsen Dyhr kritikken af regeringspartiet, De Radikale.

På SFs landsmøde i den forløbne weekend fik den radikale leder, Morten Østergaard drøje hug med på vejen. Både i Pia Olsen Dyhrs tale og i den livlige debat på landsmødet. SF’erne frygter, at den radikale afvisning af en dagpengeløsning samt udmeldinger om endnu engang at kigge på pensionsalder, på reformer af overførselsindkomster og på lettelser i topskatten kan komme til at koste Thorning regeringsmagten efter valget. Og så står den røde lejr med et problem.

Læs også:

»Jeg er bare træt af, at De Radikale har så travlt med at appellere til de blå. Det er tankevækkende, at de går ind og sætter spørgsmålstegn ved noget af det, der er så vigtigt for centrum-venstre,« siger Pia Olsen Dyhr.

Morten Østergaard har erklæret sig ville til at diskutere Dansk Arbejdsgiverforenings udspil til at få flere i arbejde. Et udspil, der bl.a. lægger op til at sænke offentlige ydelser, men han har også præciseret, at der skal være en social balance.

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl har også fået nok af De Radikale.

Læs også:

»Problemet er, at Østergaards politik dybest set er verdensfjern. Han forstår ikke, hvad der sker ude i virkeligheden. Det er nu engang sådan, at folk ikke bliver raskere af at blive fattigere og det er der, jeg bliver mest forarget over. Hvis han vidste, hvor svært det er for folk fx at opnå førtidspension, så ville han vide, hvor syge de er. Østergaard har brug for at komme ned på jorden igen,« siger Christian Juhl (EL).

Han undrer sig lige som Pia Olsen Dyhr over, hvad Østergaard ønsker at opnå med sine politiske budskaber så kort tid før valget.

Udfald i øst og vest

Socialdemokraternes folketingskandidat, Peter Hummelgaard siger direkte, at det oftere og oftere virker som om Østergaard modarbejder projektet.

Læs også:

»Han kommer med udfald i både øst, vest, nord og syd om problemer, som ikke engang de økonomiske vismænd mener er et problem. Gid han dog i stedet ville bidrage til den gode stemning og momentum, der i øjeblikket er om regeringen.

Efterhånden er det vel kun De Radikale og Liberal Alliance, der bliver ved med blindt at forsvare dagpengereformen,« siger Peter Hummelgaard (S).

Hummelgaard anerkender, at Østergaard har behov for at markere sig som ny formand, men »han er jo ikke ny i politik«, som han siger.

Tak for rådet

Morten Østergaard har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men sender en sms via sin rådgiver.

Han udtrykker forståelse for, at retorikken bliver skærpet i forbindelse med politiske landsmøder, men sender også selv en bidende kommentar tilbage.
»Jeg takker for den opmærksomhed, jeg tilsyneladende har fået ved SFs landsmøde, men har intet dårligt at sige om SF og Pia Olsen Dyhr. Jeg er stolt af de resultater, vi har skabt sammen, og vil alene takke for godt samarbejde om de mange reformer af alt fra skatten til erhvervslivets vilkår, kontanthjælp og førtidspension. Det var ikke blevet til noget uden SF.«

Han fortsætter salverne:
»Jeg takker også for rådet om ikke at fortælle, hvad der er de Radikales politik. Men jeg synes måske SFs egen historik viser, at det ikke nødvendigvis er en god ide at forsøge at smelte sammen med Socialdemokraterne. Vi fik nogenlunde samme råd i 2011, men jeg vil gå så langt som at sige, at havde vi fulgt det råd, så havde vi slet ikke haft en SR-regering idag og alle de flotte resultater,« siger Morten Østergaard.