Debatten om udlændinges ret til dansk børnecheck skaber dønninger langt ind i rød blok.

SF’s skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen mener det er urimeligt, at man kan få ret til en børnecheck efter ganske få timers sæsonarbejde i Danmark.

- Jeg vil gerne understrege, at folk, der kommer hertil, skal selvfølgelig have de samme rettigheder. Men dette er er noget der virkelig udfordrer folks opfattelse af ret og rimelighed, når man kan få børnepenge efter helt ned til ni timers arbejde om ugen. Man kan endda have så få timers arbejde om ugen, at man ikke betaler skat. Alligevel kan man få børnepenge til børn, der bor et andet sted, siger hun.

Det er første gang en SF’er udtrykker forståelse for den folkelige bekymring over, at udlændinge kan få børnecheck fra den første dag.

Hendes partifælle Jonas Dahl, som er finanspolitisk ordfører, støtter helt og fuldt om regeringens officielle linje. Han kalder det omvendt for en myte, at man som jordbærplukker efter en dags arbejde på en dansk mark har ret til børnepenge.

- Der er ikke nogen, der kan arbejde en dag og få børnecheck til deres børn i flere år, siger Jonas Dahl.

Socialdemokraterne er også splittet i spørgsmålet.

De to kandidater til Europa-Parlamentet Jeppe Kofod og Christel Schaldemose mener begge, at man ikke skal kunne sende en børnecheck ud af landet.

To andre kandidater, Britta Thomsen og Ole Christensen, mener nærmest det modsatte.

Britta Thomsen siger, at man et moderne samfund må man arbejde og bo, hvor man vil.

- Man er velkommen til at arbejde på en køleskabsfabrik i Gram selv om man bor i Malmö eller Warszawa. Men man betaler skat der, hvor man arbejder, og der skal alle behandles ens. Og så er der også nogle, der indvender, at 1.000 kr. er mere værd i Polen end i Danmark. Men de er også mere værd i Brovst end i København, og derfor synes vi jo ikke børnechecken skal være mindre i Jylland.Så jeg bakker op om regeringen, siger hun.

Og et andet medlem, Ole Christensen, siger:

- Jeg synes ikke, man skal diskriminere nogen. Alle skal stilles ens, så jeg synes ikke udlændinge skal stilles dårligere end danskere.

Blandt socialdemokraterne på Christiansborg har flere udtalt, at de er uenige med partiledelsen. Lennart Damsbo Andersen udfordrer den officielle linje.

- Det er ikke i orden, at man kan sende børnechecken ud af landet. Regeringen må arbejde på at få lavet reglerne om i EU, siger landdistriktsordfører Lennart Damsbo Andersen.

Det duer ikke, at polakker kan sende børnecheck til hjemlandet, siger blandt andet Socialdemokraternes Bjarne Laustsen, der lige som de borgerlige ønsker et optjeningsprincip.

- Jeg synes, der skal være et optjeningsprincip af en eller anden art. For man kan ikke forklare, at børn der vedbliver at være i Polen, skal have en dansk børnecheck, for vi har relativt højere udgifter til at børn i Danmark, siger Bjarne Laustsen til dr.dk.

- Børnechecken er fastsat ud fra de danske udgifter til børnepasning og de generelt høje leveomkostninger. Derfor er det en skævvridning, at en polsk arbejder kan sende børnepengene hjem til familien i Polen. Her er det langt billigere at leve, siger et andet S-medlem Jan Johansen til fyens.dk.