For første gang siden august 2018 får rød blok under halvdelen af stemmerne i en meningsmåling af Voxmeter.

Rød blok får for første gang siden august 2018 under 50 procent af stemmerne i en meningsmåling af Voxmeter for Ritzau.

Blokken, der hos Voxmeter udgøres af Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, Alternativet og Veganerpartiet, får i målingen samlet 49,3 procent af stemmerne. Blå blok står meningsmålingen til 47,1 procent. Det er det højeste, de borgerlige partier har fået i en Voxmeter-måling siden valget i 2019.

Der er en statistisk usikkerhed i målingen på 3,1 procentpoint i begge retninger.

Ved valget i 2019 fik de samme partier 52,1 procent af stemmerne. Siden coronakrisen opstod i marts 2020, nød regeringen og dens støttepartier en endnu større opbakning.

Da opbakningen var størst, stod partierne til 60,2 procent af stemmerne ved en meningsmåling i maj 2020.

Ifølge politisk kommentator hos Altinget Erik Holstein har en række målinger vist, hvad han kalder en "normalisering" af de politiske partiers opbakning, i takt med at coronaepidemien har fyldt mindre i Danmark.

Det er dog første gang, at udviklingen bringer de to blokke så tæt på hinanden, og han tager da også forbehold for, at tendensen i Voxmeter-målingen gerne skal bekræftes i andre målinger, før han vil føle sig sikker på, at det afspejler virkeligheden.

I rød blok er det især De Radikale, der fanger Erik Holsteins opmærksomhed.

De står i målingen til at gå fra 8,6 procent af stemmerne ved valget i 2019 til 5,3 procent.

Det afspejler ifølge Erik Holstein nogle fundamentale problemer hos De Radikale, som måske har ligget lidt skjult af blokkens fremgang under coronaepidemien.

- For De Radikale understreger det, hvilken monumental krise partiet er i.

- Det er både en strategisk, politisk krise, hvor man har svært ved at håndtere den situation, at man ikke længere er et midterparti, og en akut krise med sager, der bare bliver ved med at myldre frem i partiet, siger han.

Han henviser til flere sager om krænkende seksuel adfærd og dårligt arbejdsmiljø i partiet.

Gemt i Voxmeter-målingens tal er også nogle ubekendte faktorer, der meget vel snart kan komme til syne.

Ubekendte faktorer - herunder mandatfordelingen blandt "øvrige partier" - som omfatter Moderaterne og De Frie Grønne, er med til at gøre målingen mere uigennemsigtig.

De øvrige partier får i den nye meningsmåling 3,6 procent af stemmerne.

/ritzau/