Lørdag aften døde Ritt Bjerregaard. En af vor tids helt store politikere. Hun evnede som ingen anden at spille magtspillet i Socialdemokratiet, og det førte hende vidt: minister, EU-kommissær og overborgmester i København. Men hun var også kontroversiel.

»Hun delte vandene med sin facon. For eksempel lagde hun aldrig skjul på, at hun ikke brød sig om fagbevægelsens top, som hun syntes var et foretagende for gamle cigarrygende mænd. Derfor blev hun aldrig en samlende figur for partiet.«

Sådan siger Weekendavisens politiske journalist Hans Mortensen, der har skrevet bogen 'De fantastiske fire' om tre årtiers magtkampe i Socialdemokratiet med Svend Auken, Ritt Bjerregaard, Mogens Lykketoft og Poul Nyrup Rasmussen som de gennemgående figurer.

Af samme grund var der én post, Ritt Bjerregaard aldrig fik: posten som formand for Socialdemokratiet.

Ritt Bjerregaard satte sig præg på dansk politik og var kontroversiel.
Ritt Bjerregaard satte sig præg på dansk politik og var kontroversiel. Foto: Tobias Kobborg
Vis mere

»Dertil var hun for kantet,« siger Hans Mortensen.

Fortællingen om Ritt Bjerregaards vej til magten begyndte i 1971, hvor hun første gang blev valgt ind i Folketinget. Her allierede hun sig hurtigt med en ligeledes ung Svend Auken, og de to førte sig frem uden synderlig respekt for de sædvanlige hierarkier i partiet. De var blandt andet forenet i en fælles modstand mod EF, fortæller Hans Mortensen.

»De fyldte meget, og derfor blev der også set skævt til dem i partiet. Men de holdt også sammen på partiet, fordi de gav EF-modstanderne en stemme i partiet, så partiet ikke blev splittet i to,« siger Hans Mortensen.

Hendes politiske talent kunne ikke ignoreres, og det lykkedes Ritt Bjerregaard at få flere ministerposter i Anker Jørgensens regeringer i 1970erne. Anker Jørgensen måtte dog fyre sin unge minister i 1978 efter afsløringen af, at hun overnattede for 47.670 kroner på Hotel Ritz i Paris i forbindelse med et møde.

Ikke desto mindre var kimen lagt til årtiers indflydelse i Socialdemokratiet. Ritt Bjerregaard var en af arkitekterne bag den såkaldte fodnotepolitik under Schlüter-regeringen i 1980erne. Den medførte, at regeringen konsekvent var i mindretal i sikkerhedspolitiske spørgsmål.

Parløbet med Svend Auken fortsatte op igennem 1980erne under Aukens formandskab, men det fik en brat afslutning, da han afsatte Ritt Bjerregaard som gruppeformand i 1991. Årsagen var Ekstra Bladets afsløringer af, at Ritt Bjerregaard uden om boligkøen havde fået fingre i en stor herskabslejlighed med billig husleje på Vesterbrogade.

Sagen var en belastning for Socialdemokratiet, der i forvejen var martret af en række pampersager.

»Fra da af havde Svend Auken en fjende i Ritt Bjerregaard,« siger Hans Mortensen og fortsætter:

Ritt Bjerregaard på dansegulvet med Svend Auken.
Ritt Bjerregaard på dansegulvet med Svend Auken. Foto: scanpix
Vis mere

»De siger også meget om Ritt Bjerregaard. Hun var stædig og ville ikke give sig i sagen. Hun mente, at det var en mediehetz, og at Ekstra Bladet ikke skulle blande sig i, hvor hun boede. Så Svend Auken havde ikke andet valg end at fyre hende.«

Da Mogens Lykketoft og Poul Nyrup Rasmussen sammen med den radikale Niels Helveg Petersen begik »brodermordet« på Svend Auken i 1992 og fik ham afsat som formand for Socialdemokratiet, var Ritt Bjerregaard ikke den, der stod i vejen.

»Hun glemte ikke, at Auken havde fyret hende som gruppeformand,« siger Hans Mortensen.

Under Poul Nyrup Rasmussens regering blev Ritt Bjerregaard sendt til Bruxelles, hvor hun fik en prestigefyldt post som miljøkommissær.

Selv langt fra Christiansborg kunne hun skabe ravage. I 1995 skrev hun bogen 'Kommissærens dagbog', hvor hun åbnede op for, hvad der skete i de inderste cirkler i EU. Hemmeligheder, som ikke var til offentliggørelse, blev afsløret, og Ritt Bjerregaards lidet flatterende personlige vurderinger af andre kommissærer stod også i bogen.

Bogen blev trukket tilbage før udgivelsen, men da Politiken valgte at offentliggjorde et kapitel fra bogen, var skaden sket, og Nyrup var rasende.

»Sagen viser, hvordan Ritt Bjerregaard opsøgte konflikter. Det handlede selvfølgelig om politik, men det handlede også om at sætte Ritt Bjerregaard i centrum,« siger Hans Mortensen.

Lige meget, hvilke politiske træk Poul Nyrup Rasmussen og Svend Auken foretog, så lærte de, at de var nødsaget til at have Ritt Bjerregaard med på holdet. Som modspiller var hun for farlig.

Ritt Bjerregaard og hendes mand til galla på slottet.
Ritt Bjerregaard og hendes mand til galla på slottet. Foto: JØRGEN JESSEN
Vis mere

»Det er nu bedre at være på hold med Ritt Bjerregaard end ikke at være det,« sagde Poul Nyrup Rasmussen ved Ritt Bjerregaards 60-års fødselsdag i 2001.

Ti år før ved hendes 50-års fødselsdag sagde Svend Auken noget tilsvarende.

»Det indrammer meget godt hendes store politiske betydning. Ville man magten i Socialdemokratiet, skulle man have Ritt Bjerregaard med,« siger Hans Mortensen.

Ritt Bjerregaard blev 81 år og efterlader sig manden, Søren Mørch.