Siden starten af april har Ninna Hedeager Olsen (EL), teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, været sygemeldt, efter en mand blev anklaget for voldtægt i forbindelse med en fest i hendes lejlighed.

Hun får fortsat fuld løn – 102.931 kroner om måneden, men det er ikke kendt, hvad hun fejler. De vilkår, hun er sygemeldt på, får nu hård kritik.

Det viser sig nemlig, at Ninna Hedeager Olsen – og alle andre kommunal- og folketingspolitikere i Danmark – har helt unikke regler, når de melder sig syge.

Ninna Hedeager Olsen behøver ikke forklare, hvorfor hun melder sig syg eller vise en lægeerklæring.

Hun skal heller ikke i jobcenter eller forklare, hvornår hun kommer tilbage. I stedet får hun fuld løn udbetalt i op til ni måneder, uden hun behøver give lyd fra sig, skriver Ritzau.

»Det er endnu et eksempel på, at politikere har bevilget sig selv et privilegium, som er langt ud over de normer, man ellers har i befolkningen,« siger Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet:

»Der foregår en form for ubehøvlet selvbetjening her.«

Han forklarer, at vilkårene slet ikke kan sammenlignes med det, en helt almindelig lønarbejder har i Danmark.

»Der er en kæmpe forskel. Og som jeg siger: Der er en stor afstand mellem det normsæt, der gælder for almindelige mennesker og så politikere. Spørgsmålet er, om det ikke er noget, man bør se lidt nærmere på,« siger Henning Jørgensen.

Hvis man som almindelig lønarbejder eksempelvis melder sig syg fra arbejde, kan din arbejdsplads indkalde dig til en samtale efter fire uger. Efter otte uger bliver du indkaldt af kommunen.

Samtalerne har til formål at afklare, hvordan og hvornår du kommer tilbage på arbejde, forklarer Bent Greve, arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet.

Han mener, at noget lignende bør ske, når politikere som Ninna Hedeager Olsen sygemelder sig.

»Logikken bør jo være som for alle andre: At man skal forsøge at afklare, hvordan fremtidsmulighederne ser ud. Altså: Hvornår man er klar til at komme tilbage, og i hvilket omfang man vil kunne passe sit arbejde,« siger Bent Greve:

»Der bør som minimum være lagt nogle løbende samtaler ind.«

Også Bent Greve mener, at politikernes vilkår ved sygdom er langt bedre end normale lønmodtageres.

»Men der er selvfølgelig også forskel. Der er ikke en normal relation til en arbejdsgiver, for arbejdsgiveren for en politiker er sådan set vælgerne,« siger Bent Greve:

»Det er dem, der kan afskedige dig ved et valg. Hvis man som normal lønmodtager er syg længe, og arbejdsgiveren ikke tror på, at du er syg, så kan de jo afskedige dig meget hurtigere.«

Henning Jørgensen mener ikke, at politikernes regler for sygemeldinger bør overraske.

»Vi havde en vederlagskommission for et par år siden, hvor man kom med en række anbefalinger i forhold til politikeres lønninger. De anbefalinger valgte man at se bort fra,« siger Henning Jørgensen:

»Så der synes jeg, politikerne har et forklaringsproblem i forhold til, hvorfor de ikke gør noget ved sådan noget her.«