En ny benprotese kan snildt løbe op i 40.000 kroner

Men selvom Dansk Folkeparti raser over, at den terrordømte Lors Doukaev tilsyneladende får betalt en ny med skattekroner, er det helt normalt, at kommunen betaler for indsattes sundhedsydelser.

Det forklarer Michael Schrøder, viceinspektør ved Statsfængslet Østjylland, til bt.dk.

- Vi gør ikke forskel på de indsatte, når det kommer til sundhedsydelser, og enhver der opholder sig lovligt her i landet har ret til hjælp, siger han.

Men regningen for Doukaevs benprotese kan alligevel godt havne i Belgien, hvor han er statsborger.

For mens loven foreskriver, at kommunen betaler for handicappedes hjælpemidler, er det stadig op til kommunen at afgøre, om man vil sende regningen videre til den indsattes hjemland, forklarer Michael Schrøder.

Debatten om Lors Doukaevs ret til at modtage offentlig støtte til en ny benprotese har raset på bt.dk, siden DF's retsordfører Peter Skaarup fortalte, at skatteyderne betaler den.

Benprotese til 40.000

Lors Doukaev mistede som barn sit ene ben under højre knæ, da han trådte på en russisk mine på en legeplads i Tjetjenien. Og en ny benprotese koster et sted mellem 30.000 og 40.000 kroner. Det oplyser Morten Kristensen, regionschef i Sahva, som sælger produkter til bevægelseshandicappede. Han understreger dog, at små detaljer kan få prisen til at variere meget.

Og den slags regninger skal kommunen ikke betale, hvis det står til Peter Skaarup. Særligt ikke når det drejer sig om terrordømte som Lors Doukaev.

- Jeg er oprørt over, at staten ødsler skattepenge på en person, som ikke har bidraget positivt til vores samfund. Stod det til mig, var der være nul protese og afsoning i hjemlandet, siger han.

Sagen bunder i et spørgsmål, Peter Skaarup har stillet den socialdemokratiske justitsminister Morten Bødskov i Folketingets Retsudvalg. Her fremgår det, at der er bliver brugt 'betydelige offentlige midler' til en terrordømts benprotese samt hans ugentlige besøg hos en bandagist. Besøgene er desuden ledsaget af flere betjente, står der.

De Radikales retsordfører Jeppe Mikkelsen er stærkt uenig med Peter Skaarup.

- Hvordan skal man som indsat nogensinde komme videre i sit liv, hvis man ikke har et ben. Hvad regner Dansk Folkeparti med? Skal de kravle rundt inde i fængslet? Det ville ikke være en retsstat værdig på nogen måde, siger Jeppe Mikkelsen. 

Fængslet betaler for betjente

Ifølge Serviceloven gælder det da også, at kommunen skal yde støtte til hjælpemidler, hvis personer har 'varigt fysisk eller psykisk funktionsevne'.

Michael Schrøder forklarer, at det altid generelt er en lægelig vurdering, der ligger til grund for den slags afgørelser, og at de store lukkede fængsler oftest har en fast læge tilknyttet.

- Det er i første omgang dem, der afgør, om en indsat skal ud af fængslet og behandles udenfor. Hvis den indsatte ikke har ret til udgang uden ledsagelse, bliver han transporteret under passende sikkerhedsforanstaltninger, og det er på vores regning, siger Michael Schrøder.