Der skal ikke skæres i de studerendes SU, mener partier fra både højre og venstre side af folketingssalen, efter uddannelsesministeren har meldt ud, at der er udsigt til besparelser i kommende reform.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) må sande, at det bliver svært for regeringen at finde opbakning til en kommende reform af SUen, hvis det indebærer, at der skal skæres i de studerendes SU.

Flere af partierne i Folketinget mener således, at der bør ses i andre retninger, når regeringen i løbet af foråret skal forsøge at forhandle sig frem til en aftale, der skal sikre op mod to milliarder kroner til statskassen.

Enhedslisten står stejlt på, at det ikke er her, regeringen skal tage sparekniven i brug.

»Det hænger simpelthen ikke sammen, at man både har en målsætning om, at der er flere, der skal tage en uddannelse, og man så samtidigt forringer SUen. Der er jo netop det, der gør, at man kan få en uddannelse i Danmark«, siger børne- og undervisningsordfører Rosa Lund (Ø).

Samme melding kommer fra Dansk Folkepartis forskningsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl (DF),

»Jeg mener bestemt ikke, vi er for gavmilde i forhold til den SU, vi giver. Jeg mener, vi måske skal være tydeligere over for de studerende i forhold til, at når de får fuld SU, så forventer vi også en fuld studieindsats,« siger han.

Hos oppositionens største parti, Venstre, siger ordfører på SU-området, Mads Rørvig (V), at man ikke ser det »som en farbar vej at gå« at skære i det månedlige SU-beløb, men foreslår for eksempel at se på det såkaldte fjumreår.

»Man kunne godt starte med at målrette SU-perioden til den tid, som uddannelsen er normeret til,« siger han.

Partiet er en del af det nuværende SU-forlig, og det forventes, at regeringen vil forsøge at forhandle den kommende reform på plads med blandt andre Venstre. Oppositionspartiet vil dog afvente regeringens udspil, før man selv kommer med konkrete bud på reformens indhold.

Når debatten er blevet rejst, skyldes det, at uddannelsesministeren for første gang fredag meldte ud at, den kommende reform vil indeholde en decideret besparelse på SUen. Tidligere har alle tre regeringspartier ellers afvist SU-besparelser.

»Reformen vil indeholde to komponenter. Vi vil undgå forsinkelser i uddannelsen, og så vil vi se et bidrag fra de steder i SU-systemet, hvor vi er for generøse,« forklarede Morten Østergaard til Berlingske.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti peger på, at man som udgangspunkt bør starte med at se på nogle af de »forhindringer«, som i øjeblikket gør det svært for de studerende at gennemføre uddannelserne hurtigt.

»Man kan sagtens komme hurtigere igennem uden at lave besparelser på SUen,« siger Rosa Lund.

»Vi bør se på, hvordan gymnasiereformen er sammensat, så vi kan sikre, at man ikke behøver at tage så meget supplering, når man går fra gymnasiet til en videregående uddannelse. Vi bør også se på, hvordan de videregående uddannelser er sammensat, så det bliver lettere at skifte fra en uddannelse til en anden, siger ordføreren.