Regeringen lægger i et nyt lovforslag op til, at asylansøgere skal starte forfra, når de søger om at få forlænget deres opholdstilladelse. Samtidig skal de kunne hjemsendes til lande, hvor situationen er »alvorlig, skrøbelig og uforudsigelig«.

De flygtninge, der efter en lovstramning kun kan opnå midlertidig beskyttelse, vil blive omfattet af ekstra stramme udvisningsregler. Det skriver Politiken og Jyllands-Posten.

Af et lovforslag fra regeringen fremgår, at personer på midlertidig opholdstilladelse i de første fem år i Danmark skal kunne sendes ud af Danmark uden de traditionelle hensyn til, hvor godt integreret personen er blevet. Der skal heller ikke skeles til alder, helbred og eventuel personlig tilknytning til danskere.

Asylansøgerne skal »derimod starte forfra i forbindelse med hver enkeltansøgning om forlængelse af opholdstilladelsen«, står der ifølge Politiken i lovforslaget.

Personer på midlertidig opholdstilladelse skal som udgangspunkt have fornyet deres beskyttelsesstatus efter et år i landet og derefter hvert andet år.

Efter fem vil de ifølge lovforslaget kunne meddeles tidsubegrænset opholdstilladelse.

Dog skal asylansøgerne kunne få afslag på forlængelse af opholdstilladelsen, selv om situationen i deres hjemland »fortsat er alvorlig, skrøbelig og uforudsigelig,« står der ifølge Jyllands-Posten i forslaget.

Retsordfører for Venstre Karsten Lauritzen (V) finder stramningen relevant, men han tvivler på, at den reelt vil gøre den store forskel og henviser til, at den største gruppe asylansøgere kommer fra det borgerkrigshærgede Syrien.

»Vi vil gerne være med til at sikre, at opholdet bliver midlertidigt i Danmark. Men der er det aktuelle problem, at der ikke umiddelbart er udsigt til bare en lille smule forbedret situation i Syrien. Hverken på etårig eller flerårig basis,« siger han til Politiken.