Det skal være normen at arbejde på fuldtid i velfærden, siger regeringen i nyt udspil

Regeringen vil give et lønløft til udvalgte faggrupper for at få flere til at arbejde på fuldtid.

Det fremgår af et nyt udspil til trepartsforhandlingerne, som regeringen repræsenteret af finansminister Nicolai Wammen (S), indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) og kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) præsenterer mandag.

- Det skal være normen at arbejde på fuldtid i velfærden, ligesom det er i andre brancher, skriver regeringen i udspillet.

Lønløftet er målrettet fire faggrupper: Sygeplejersker, pædagoger, fængselsbetjente samt social- og sundhedsassistenter.

Udspillet kommer som svar på blandt andet udfordringer med antallet af medarbejdere og rekrutteringer i sundhedsvæsnet.

Regeringen afsætter tre milliarder kroner til at gøre det mere attraktivt at vælge fag inden for velfærdsområdet. Det kan udmønte sig i et lønløft på 2500 kroner om måneden til medarbejdere, der ændrer visse arbejdsbetingelser som for eksempel arbejdstiden.

Lønløftet kommer med syv målsætninger fra regeringen. De er blandt andet, at omfanget af kvalificeret arbejdskraft i sundheds- og ældreplejen skal øges. At tilskynde mere sundhedspersonale til at arbejde på sygehus og i vagter. Og at øge arbejdstiden i velfærden.

På pressemødet konstaterer indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde, at der med tiden kun bliver endnu mere brug for sygeplejersker.

- Vores ønske om at flere skal gå op i tid og tage del i vagterne, flugter en til en med anbefalingerne fra Robusthedskommissionen. Vi er nødt til at sætte ind nu, der er generelt et stort pres på vores sundhedssektor og ældrepleje, og det bliver kun endnu værre i fremtiden, siger Sophie Løhde på pressemødet.

Det skal være mere attraktivt at tage del i de skæve vagter, mener hun.

Finansminister Nicolai Wammen understreger dog, at regeringens indblanding i arbejdsmarkedets forhandlinger med lønløftet er en "engangsforestilling".

Regeringen har mødt kritik fra andre faggrupper såsom Politiforbundet for at skabe mere utilfredshed end glæde ved at udelukke andre fag fra lønløftet.

Finansministeren siger på pressemødet, at pengene ville blive smurt for "tyndt ud", hvis flere faggrupper skulle have del i dem, og så ville ingen "for alvor få glæde af det".

/ritzau/