Der skal oprettes en række nye indkvarteringspladser til asylansøgere rundt omkring i landet, mener regeringen. Men planen om en teltlejr til enlige mænd i Thisted vækker kritik hos Røde Kors.

Asylansøgere skal fremover kunne indkvarteres i beredskabscentre og teltlejre rundt omkring i Danmark.

Det står klart, efter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde fredag eftermiddag præsenterede regeringens varslede asylstramninger sammen med justitsminister Søren Pind (V) og integrationsminister Inger Støjberg (V).

»Antallet af asylansøgere er historisk højt i Europa og i Danmark. 10. november havde vi i omegnen af 13.000 indkvarterede, og Udlændingestyrelsen skønner, at der er brug for at finde nye pladser, hvis den tilgang, vi ser nu, fortsætter. Vi er derfor løbende i gang med at afsøge indkvarteringsmuligheder rundt omkring i hele landet,« siger Inger Støjberg.

Regeringens asylpakke indeholder 34 initiativer på fire områder. Blandt andet vil man i løbet af de næste dage oprette pladser på beredskabscentre i Thisted, Haderslev og Herning. Samtidig skal der oprettes en teltlejr i Thisted, hvor enlige, mandlige asylansøgere kan indkvarteres »indtil sagen er afgjort«, fortæller integrationsministeren.

»Vi gør det maksimale for at udvise rettidig omhu, men vi gør det på en måde, så vi ikke sætter os i en situation, hvor det er mere attraktivt at komme til Danmark end til de lande, der er omkring os,« siger hun.

Netop planen om at etablere teltlejre falder ikke i god jord hos Dansk Røde Kors, som driver mange af landets asylcentre.

»Jeg tror ikke mine egne ører - skal vi have flygtningelejre i Danmark? Der mangler jo ikke lokaler med fast tag. Er vi blevet et uland?« spørger Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors, på Twitter.

Regeringen regner med, at der i de fire byer kan oprettes 400-700 pladser afhængig af behovet.