Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

I sit sundhedsudspil erklærer regeringen sig klar til at forbyde salget af tobak og nikotinprodukter til personer, der er født i år 2010 eller senere.

Det er et led i en større forebyggelsespakke, der også omfatter begrænsninger af salget af alkohol.

Det fremgår dog af udspillet, at regeringen ikke nødvendigvis mener, at det er nødvendigt med tobaksforbuddet.

- Vores mål er, at alle, der er født i og efter 2010, de skal aldrig starte med at ryge eller bruge nogen former for nikotinprodukter, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Han præsenterer tirsdag eftermiddag regeringens sundhedsudspil på et pressemøde.

- Det kan indebære, at der må tages markante midler i brug. Om nødvendigt er vi klar til at forbyde salg til den her generation ved at hæve aldersgrænsen gradvist, siger han.

- Vi foreslår ikke et forbud mod at bruge produkterne, men mod at købe produkterne.

Ministeren forklarer, at regeringens forslag omfatter ikke bare tobaksprodukter, mens også nikotinprodukter, fordi de er meget afhængighedsskabende.

- Det er selvfølgelig ikke så usundt, som at ryge en cigaret – det er der vist intet, der er. Men det er enormt afhængighedsskabende, siger ministeren.

En anden del af forebyggelsesdelen af regeringens udspil til en sundhedsreform omfatter flere begrænsninger på salget af alkohol til unge. Det indebærer et decideret forbud mod salg af alkohol til unge under 18 år.

I udspillet peges der på, at danske unge er blandt dem, der drikker mest i Europa samt at det har en række negative konsekvenser.

Ud over restriktioner for salget af tobak og alkohol foreslår regeringen et større fokus på at få unge til at dyrke fysisk aktivitet. Det skal ske i samarbejde med idrætsforeninger og ved at nedsætte et panel.

Sidst skal der oprettes er "Center for Sund Vægt og Trivsel", der skal arbejde med problemer med overvægt.

Om den samlede forebyggelsespakke siger Magnus Heunicke:

- Vi har et grundlæggende problem i Danmark med sundhed for vores unge mennesker. Det gælder både den fysiske sundhed og den mentale sundhed, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

Han har indkaldt Folketingets partier til indledende sættemøde om den kommende sundhedsreform på tirsdag.

Genoplev tirsdagens pressemøde i B.T.s LIVE-blog herunder:

/ritzau/

Andre læser også