Det skal være strafbart at foretage en religiøs vielse af unge under 18 år uanset samtykke, mener regeringen.

Regeringen vil forbyde religiøse vielser af mindreårige og skærpe straffen for at fastholde personer i ægteskab mod deres vilje.

Det sker som led i bekæmpelsen af negativ social kontrol, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet.

'Vi må ikke være naive. Tvangsægteskaber eksisterer i Danmark. Vi hører desværre jævnligt om kvinder, der fastholdes i religiøse ægteskaber mod deres vilje,' siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i en pressemeddelelse.

I Danmark er det i forvejen ikke muligt at blive borgerligt viet, hvis man er under 18 år. Men religiøse vielser er tilladt.

Formålet med det nye forslag vil være, at 'mindreårige piger ikke presses af familie, bekendte eller religiøse samfund til at blive viet religiøst', står der i pressemeddelelsen.

Derfor vil regeringen have, at det skal være strafbart at foretage en religiøs vielse af unge under 18 år. Også hvis den mindreårige selv ønsker det og har givet samtykke til vielsen.

Det skal straffes med op til to års fængsel, hvis en person trods et eventuelt forbud forestår en religiøs vielse, mener regeringen.

I særlige tilfælde skal en lovovertrædelse kunne medføre udvisning af Danmark, lyder det.

'Kvinder, som gerne vil være en del af Danmark, bliver forhindret i det af deres familier og omgangskreds. Det er vores medborgere, der står midt i en frihedskamp og har brug for mere opbakning fra Christiansborg,' siger Mattias Tesfaye.

/ritzau/