Erhvervsminister Simon Kollerup slår nu på regeringens vegne fast, at der findes to køn. Nemlig mand og kvinde. Det sker i et skriftligt ministersvar til Folketingets Erhvervsudvalg.

Simon Kollerup har ikke kunnet svare på spørgsmålet om, hvor mange køn der findes alene, så han hentede hjælp hos Trine Bramsen, der for nylig blev udnævnt som transport- og ligestillingsminister.

»For så vidt angår spørgsmål om, hvor mange køn der findes, oplyser ligestillingsministeren, at der grundlæggende findes to køn: kvinde og mand,« skriver Kollerup.

Det var Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen, der stillede spørgsmålet i forbindelse med udarbejdelsen af lovforslag L117. Forslaget handler om en række ændringer af flere love, som blandt andet skal sikre »en mere ligelig kønsfordeling i rekruttering til ledelsesorganer i virksomheder«.

Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen
Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Og Lars Boje Mathiesen er tilfreds med svaret.

»Jeg er glad for, at jeg fik et kontant svar på spørgsmålet, når man tænker på den mareridtsagtige identitetspolitiske debat, som vi oplever,« siger han og fortsætter:

»Jeg mener, at det er et vigtigt spørgsmål, fordi vi nu kan lovgive ud fra en konsensus om, at der er to køn. Det vil sige, at lovgivningen ikke skal omfatte andre køn, og at vi ikke risikerer at skabe lovgivning, som ikke kræver særbehandling af folk, som opfatter sig selv som noget andet end de to køn,« siger han.

Er det et problem, at nogle personer oplever sig som noget andet end mand eller kvinde?

»Nej, det er ikke et problem. Det bliver et problem, hvis man påtvinger omverdenen at skulle opfatte dem som noget andet end mand eller kvinde,« siger Lars Boje Mathiesen.

Lars Boje Mathiesen fremhæver debatten om den transkønnede svømmer Lia Thomas, der har vundet et hav af konkurrencer i kvindesvømning.

»Det er jo helt fair, at han ser sig selv som kvinde. Men det urimelige opstår, når andre skal indrette sig efter det, som det sker nu,« siger han.

I foreningen LGBT+ Danmark ser man anderledes på sagen, end Simon Kollerup og Lars Boje Mathiesen gør.

Susanne Branner Jespersen er forperson for LGBT+ Danmark. Hun er uenig med Simon Kollerup, men er dog generelt glad for regeringens arbejde for LGBT-personers rettigheder i Danmark.
Susanne Branner Jespersen er forperson for LGBT+ Danmark. Hun er uenig med Simon Kollerup, men er dog generelt glad for regeringens arbejde for LGBT-personers rettigheder i Danmark. Foto: Mathias Svold
Vis mere

»Jeg er uenig med ministeren. Vi mener jo, at der findes flere køn,« siger Susanne Branner Jespersen, sekretariatschef i LGBT+ Danmark, som fortsætter:

»Men når det er sagt, så er jeg ikke så bekymret over regeringens udtalelse. Vi oplever, at regeringen faktisk arbejder aktivt for personer, som netop ikke opfatter sig selv som mand eller kvinde,« siger Susanne Branner Jespersen.

»Det glæder mig også, at ministeren anerkender i sit svar, at de mennesker jo findes. Jeg er også glad for, at der er et generelt holdningsskifte på vej til hele den diskussion, når man ser på den unge generation,« siger Susanne Branner Jespersen.

Radikale Venstre er enig i erhvervsministerens udmelding om, at der findes to køn.

»Men det er også vigtigt, at ministeren jo anerkender, at der findes personer, som ikke ser sig som det ene eller det andet,« siger Radikale Venstres ligestillingsordfører, Samira Nawa, og fortsætter:

»Radikale arbejder for en kønsneutral lovgivning. Det vil sige, at vores cpr-numre ikke skal gøre forskel på mand og kvinde. Vold skal for eksempel også straffes ligeligt, uanset om den begås mod eller af mænd eller kvinder,« siger hun.