Regeringen præsenterer torsdag sin økologiske handlingsplan frem mod 2020. Det offentlige skal gå forrest i bestræbelserne på at nå de økologiske mål, siger fødevareministeren.

Offentlige køkkener skal satse langt mere på økologisk mad, flere offentlige araeler skal omlægges til økologi, der skal flere økologiske varer på butikshylderne og der skal eksporteres endnu flere økologiske produkter.

Sådan lyder flere af overskrifterne i regeringens økologiske handlingsplan, som fødevareminister Mette Gjerskov (S) præsenterer senere torsdag.

Planen, som er udarbejdet i samarbejde med Enhedslisten, skal medvirke til at realisere regeringens mål om at fordoble det økologiske areal i 2020.

Regeringen har i 2012-13 afsat knap en halv milliard kroner til udviklings- og innovationsorienterede indsatser inden for økologiområdet.

- Regeringen ser økologi som en hjørnesten i en grøn omstilling af det danske landbrug. Vi vil gerne sætte ekstra turbo på økologien til gavn for vores natur og drikkevand. Regeringens økologiske handlingsplan skal vise vejen frem mod en fordobling af det økologiske areal i 2020. Men vi skal også have udviklet flere økologiske varer til de danske forbrugere og til eksport, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Handlingsplanen indeholder en flerstrenget indsats, der både er rettet mod forbrugerne, forarbejdnings- og detailsektoren samt landmændene.

Opbakningen til økologien skal ikke kun komme gennem tilskud til landmændene og forarbejdningsvirksomhederne. Den skal også komme ved, at flere køber økologernes varer. Og det offentlige skal gå forrest.

- Det offentlige skal gå foran som et godt eksempel. Derfor vil regeringen fremme økologien i børnehaver og på plejehjem og hospitaler. Initiativet om økologi i de offentlige køkkener er en hjørnesten i handlingsplanen, og vi står på spring for at hjælpe de kommuner og regioner, der vil økologien, siger Mette Gjerskov, som også lægger vægt på, at omstillingen sætter fokus på madspild og bedre måltider.

Regeringen stiller midler og redskaber til rådighed, så de offentlige institutioner kan omstille deres køkkener til minimum 60 procent økologi. Det er frivilligt, om institutionerne ønsker at være med.