Hverken Enhedslisten eller Venstre er imponerede efter beskæftigelsesminister Mette Frederiksens første udmeldinger om en kommende kontanthjælpsreform.

Økonomien ser ikke ud til at hænge sammen i regeringens 2020-plan, efter beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) og økonomiminister Margrethe Vestager (R) begge har nedtonet forventningerne til, hvor meget en kommende kontanthjælpsreform vil styrke de offentlige finanser.

Det mener Venstre, efter de to ministre har erklæret, at beløbet sandsynligvis bliver noget mindre end de tre milliarder kroner, der sammen med reformer af blandt andet sygefravær skulle ende i statskassen hvert år ifølge regeringens 2020-plan.

- Hvis regeringen ikke vil hente pengene på en kontanthjælpsreform, så må de jo svare på, hvordan de så vil få deres økonomiske plan til at hænge sammen. For hvis man ikke får økonomien til at hænge sammen, så risikerer man jo, at der skal spares på uddannelse eller andre steder på vores velfærdsområde, siger politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V).

Mette Frederiksen understreger, at man endnu ikke har lagt sig fast på et bestemt beløb, men Margrethe Vestager erkender, at det sandsynligvis ikke kommer i nærheden af de tre milliarder. Hun taler i stedet om »en, halvanden milliarder«.

Regeringens ambitioner om blandt andet at få flere unge væk fra kontanthjælp og over på en uddannelse samt at bremse tendensen til, at børn af kontanthjælpsmodtagere også selv ender på kontanthjælp, bliver dog taget godt imod af Venstre.

- Det matcher jo meget godt det kontanthjælpsudspil, som vi i Venstre kom med i august. Vi har jo også et klart ønske om at få de unge i uddannelse i stedet for på kontanthjælp og i det hele taget sikre, at der er færre på kontanthjælp og i stedet få dem ud på arbejdsmarkedet, siger Ellen Trane Nørby, der dog efterlyser et konkret udspil fra regeringen, så man kan komme i gang med forhandlingerne.

Enhedslisten kalder det en »uklar dagsorden«, som regeringen søndag har præsenteret, og socialordfører Finn Sørensen (Ø) understreger, at partiet ikke kan gå med i en reform, der skærer i kontanthjælpsydelserne.

- Det er jo ikke ydelsens størrelse, der fastholder folk på kontanthjælp. Det er fordi, vi mangler arbejdspladser, og fordi uddannelsessystemet ikke er gearet til at hjælpe unge mennesker, der har dårlige erfaringer med almindelig skolegang og derfor har svært ved at komme i gang med og gennemføre uddannelser, siger Finn Sørensen.

Hvis der absolut skal spares penge på kontanthjælpsområdet, så bør man ifølge Enhedslisten se på den »meningsløse aktivering« og i stedet skabe en »helhedsorienteret sagsbehandling«, hvor der er en rød tråd for den enkelte kontanthjælpsmodtager hele vejen igennem systemet.

Mette Frederiksen siger, at regeringen »i princippet« er åben for at diskutere alle gode ideer og midler for at nå målene, men advarer på forhånd mod, at den politiske diskussion ender i en strid om blot at hæve eller sænke kontanthjælpen for at løse de sociale problemer i Danmark.

- Verden er altså mere kompliceret end som så. Jeg synes, vi skal turde stille krav til dem, der kan, og omvendt skal dem, der ikke kan, have bedre hjælp end de får i dag, siger beskæftigelsesministeren.

Regeringen ventes at præsentere sit udspil til en kontanthjælpsreform i løbet af de kommende måneder.