Oppositionen vil have de økonomiske regnemodeller i Finansministeriet til serviceeftersyn.

København. Finansministeriets regnemaskine skal sendes til eftersyn, så den for fremtiden sender mere retvisende prognoser ud til politikerne og befolkningen.

Det kræver et flertal uden om regeringen i en beretning, som torsdag opnåede flertal i Folketingets Finansudvalg.

Når politikerne diskuterer, om pensionsalderen skal sættes op, dagpengeperioden sættes ned eller SU'en beskæres, så bliver forslagene sendt en tur gennem Finansministeriets regnemaskiner.

Det seneste halve år er debatten om regnemodellerne taget til i styrke. Finansministeriet har sammen med Økonomi- og Indenrigsministeriet allerede sat gang i en større revision af den økonomiske regnemodel Adam.

Men der sker ikke nok, mener oppositionen. Den anklager regeringen for at nøle i sagen.

- Vi har et demokratisk og politisk problem, når alt det arbejde, der foregår ovre i Finansministeriet, på den måde skævvrider politikken og de politiske prioriteringer, siger finansordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF).

Spørgsmål: Er det ikke utopi at tro, at man nogensinde kan opnå den fulde sandhed?

- Man kan i hvert fald komme markant længere, end vi er i dag. Man kunne starte med at sige, at man slet ikke skulle bruge dynamiske effekter i for eksempel finansloven, når det hviler på så spinkelt et grundlag, siger hun.

Flertallet vil have finansminister Kristian Jensen (V) til at opdatere de økonomiske regnemodeller. De skal indregne dynamiske effekter (adfærdsændringer hos borgerne ved økonomiske indgreb) mere ligeligt end i dag.

Forslaget er stillet af SF. Det har fået støtte fra rød blok samt Dansk Folkeparti.

Det Økonomiske Råd, vismændene, har tidligere kritiseret Finansministeriet for ikke at medregne dynamiske effekter af det offentlige forbrug og investeringer.

Det bliver dog gjort, når det handler om skattelettelser.

/ritzau/