Regeringen og støttepartiet Enhedslisten er blevet enige om finansieringen af offentlige fixerum. Lovforslag er sendt i høring.

Til sommer bliver det muligt for narkomaner at tage deres stof i offentlige fixerum. Regeringen har nemlig indgået aftale om offentlige fixerum med støttepartiet Enhedslisten og har netop sendt Danmarks første lovforslag om fixerum til narkomaner i høring. Det er således ventet, at der for første gang nogensinde kan etableres offentlige fixerum per 1. juli 2012.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) er glad for aftalen.

- Jeg er rigtig godt tilfreds med det tilbud, vi nu kan give nogle af de mest udsatte i vores samfund. Vi ved, at fixerum kan nedbringe dødeligheden, og derfor er det vigtigt, at de kan komme i gang endnu hurtigere. Samtidig sætter jeg min lid til, at det vil skabe øget tryghed for beboerne i lokalområdet, siger hun i en kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

Også Socialdemokraterne glæder sig over udsigten til at kunne redde liv.

- Vi skaber nu rammerne om fixerum, der giver stofmisbrugere mulighed for at indtage deres stoffer under hygiejniske forhold og med mulighed for akut hjælp, hvis man får en overdosis. Jeg er overbevist om, at det vil redde mange liv i de kommende år, siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen.

Også hos støttepartiet Enhedslisten er der begejstring.

- Jeg er rigtig glad i dag. Vi har arbejdet for stofindtagelsesrum i over ti år, fordi vi ved, at det redder liv – og nu bliver det endelig til virkelighed, siger sundhedsordfører Stine Brix (EL).

I januar stillede Liberal Alliance også forslag om at indføre offentlige fixerum, men her afviste regeringen forslaget med henvisning til, at man selv ville stille et forslag her i april, som det fremgår af regeringens lovprogram. SRSF-regeringen har tidligere lovet, at fixerum senest er indført i 2013.

For at understøtte den kommunale finansiering af stofindtagelsesrum har regeringen med Enhedslisten indgået en aftale om at afsætte en pulje med 7 millioner kroner i 2012 til finansiering af etablering og 9,95 millioner kroner i 2013 til medfinansiering af drift.

Aftaleparterne har forpligtet sig til at medvirke til at finde midler til den fortsatte drift efter 2013 i forbindelse med forhandlingerne om finansloven for 2014.

I 2010 døde 273 stofmisbrugere i Danmark, hvilket svarer til fem om ugen. Sammenlignet med andre lande har Danmark dermed en af de højeste dødelighedsrater blandt stofmisbrugere overhovedet.