Pia Kjærsgaards plan om en 28 års-regel sætter fokus på et nyt problem for den hårdt trængte regering: Det farlige firkløver.

Fire overløbere, der har forladt deres oprindelige partier, har fået stor magt, efter at Per Ørum Jørgensen forlod De Konservative. Da mistede regeringen sit flertal.

Og selv om ingen af de fire vil vælte regeringen, kan de få den afgørende stemme i enkeltsager. Her er det slet ikke sikkert, de er enige med regeringen og Dansk Folkeparti.

Skal finde ekstra mandat

28 års-reglen er et eksempel, hvor det ikke er nok for DF at blive enige med V og K. Regeringen skal ud at finde et ekstra mandat. Og det bliver svært.

»Man skulle tro, Pia Kjærsgaard har glemt, at V, K og O kun råder over 89 mandater. Og jeg vil i hvert fald ikke stemme for en 28 års-regel, og for at man skal sortere folk efter nationalitet. Det er hjerteblod for mig. Jeg synes, Lars Løkke skulle udskrive valg nu, så vi kan få det overstået inden finanslovsforhandlingerne. Det ville rense luften. Det trænger vi til,« siger Per Ørum Jørgensen.

Der er fire steder, regeringen og Dansk Folkeparti kan søge at skaffe det manglende mandat: Hos Per Ørum og Kristendemokraterne, hos Anders Samuelsen og Liberal Alliance, hos løsgængeren Pia Christmas-Møller eller Christian H. Hansen og hans parti, Fokus.

Men Pia Christmas og Christian H. Hansen bryder sig heller ikke om hårde stramninger over for flygtninge og indvandrere – især ikke hvis de er på kant med internationale konventioner og menneskerettigheder.

- Det bliver ikke med min stemme. Det er helt sikkert.

Det virker som om, Pia Kjærsgaard har glemt at tælle til 90. Men man ved selvfølgelig aldrig med Liberal Alliance. De kan godt være til salg, siger Pia Christmas-Møller.

Stort, rungende nej

- Det bliver et stort, rungende nej. En 28 års-regel vil stemple Danmark som et fremmedfjendsk land i omverdenen, og det vil vi slet ikke være med til. Skulle der laves om på 24 års-reglen, skulle den snarere lempes lidt, siger Christian H. Hansen.

Den eneste, der muligvis er til at handle med, er Anders Samuelsen. Og han vil tage sig dyrt betalt.

- Vi spiller DF-spillet: Når de har optalt stemmerne og måske ikke helt når 90, ja så har de jo vores kontaktinfo – og vi er dyre i drift. Så længe de ikke har talt færdig, bruger jeg min tid på andre spørgsmål.

Men en ting er sikkert: Det er ikke en 28 års-regel, der redder landet fra konkurs, siger Anders Samuelsen.