Loven for, hvordan sexchikane på arbejdspladsen dømmes og straffes, skal ændres, mener regeringen.

København. I lyset af den verdensomspændende MeToo-kampagne lægger regeringen nu op til at stramme reglerne for sexchikane.

Således skal en fri omgangstone på arbejdspladsen ikke længere kunne bruges som en undskyldning for sexchikane, og chikane skal udløse en højere erstatning.

Det skriver Politiken.

I dag får ofre for seksuelle krænkelser på arbejdspladsen i gennemsnit 25.000 kroner i godtgørelse, men det beløb skal stige til 33.000 kroner, fremgår det af et lovforslag, som regeringen fredag sender i høring.

Regeringen vil desuden have skrevet ind i ligebehandlingsloven, at lige arbejdsvilkår også omfatter et forbud mod seksuel chikane.

Endelig skal det understreges, at der ikke skal lægges vægt på omgangstonen på en arbejdsplads, når sager om seksuel chikane bliver vurderet.

- Der har været alt for mange eksempler på seksuel chikane, og derfor skal det være nemmere at forstå loven og forfølge dem, der måtte udøve seksuel chikane, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til Politiken.

Netop omgangstonen på arbejdspladsen bliver hyppigt brugt som et kriterium, når det skal afgøres, hvorvidt grænseoverskridende kommentarer skal dømmes som seksuel chikane eller ej.

Det fortæller lektor på Aalborg Universitet Lise Rolandsen Agustin, der er en af forfatterne bag en kortlægning af de godt 100 sager om sexchikane, der er ført i Danmark gennem de seneste 30 år.

Derudover kommer et ukendt antal af sager, der aldrig bliver efterprøvet.

Dansk Folkeparti bakker op om regeringens planer, men Socialdemokratiets ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff, vil have en endnu højere erstatning til ofrene.

Fagforeningen Djøf er positiv stemt over for forslaget, fortæller arbejdslivspolitisk chef Edith Jakobsen.

- Man har set eksempler på, at der lægges op til, at den forurettede skal finde sig i mere, fordi omgangstonen er frisk i det. Og det synes vi er en skråplan, siger hun til Ritzau.

Dog mener hun, at niveauet for godtgørelse burde sættes endnu højere end de 33.000 kroner, regeringen foreslår.

/ritzau/