S, R og SF anklager Dansk Folkeparti for at skade turismen i Danmark. Sænk hotelmomsen i stedet, lyder det fra Pia Kjærsgaard.

Dansk Folkeparti har ødelagt det danske omdømme i udlandet og bærer et stort ansvar for, at den danske turismeindustri er trængt.

Sådan lyder anklagen nu fra Socialdemokraterne, SF og de Radikale, som mener, at mange turister har fravalgt Danmark på grund af udlændingeretorikken i 00erne.

»Når vi opsummerer, hvad Dansk Folkeparti har været medvirkende til, så har det været ødelæggende for det danske omdømme. Vi har haft diskriminerende visumregler og snak om grænsebomme. Det har medvirket til at fjerne billedet af Danmark som et hyggeligt, progressivt og mangfoldigt land. Nu bliver vi mere opfattet som en kølig og fremmedskeptisk nation,« siger turisme- og forbrugerordfører Mette Reissmann (S), som mener, at DF baserer sin politik på »frygt og fremmedfjendskhed«.

»I sidste ende går vi glip af arbejdspladser,« siger hun til Berlingske.

De Radikales fungerende gruppeformand, Marlene Borst Hansen, mener, at DF er et »fremmedfjendsk parti«, men flytter også kritikken i retning af Venstre og de Konservative.

»Alle, der har bidraget til et billede af, at Danmark er et lukket og til dels fjemmedfjendsk samfund, har et ansvar. Dansk Folkeparti kunne ikke gøre det alene. Det er klart, at et land, der vil sætte grænsebomme op, sender et meget kraftigt signal, og det har V og K været med til at sende,« siger hun.

SFs politiske ordfører, Jonas Dahl, er enig.

»Der er ingen tvivl om, at den retorik, som også Venstre hoppede med på, ikke har fremmet Danmarks anseelse. Når jeg rejser rundt i verden, har jeg fået mange kritiske spørgsmål om, hvad der foregår i Danmark,« siger han.

Antallet af udenlandske overnatninger i Danmark er faldet markant de seneste årtier. Siden 1992 har de danske hoteller, kroer og vandrehjem måttet vinke farvel til 4,3 millioner overnatninger, viser tal fra Dansk Industri. Særligt tyske turister har svigtet Danmark de seneste år.

Ifølge Danmarks Rejsebureau Forening (DRF), som også er paraply-organisation for en række sightseeing-selskaber, busvognmænd og hoteller, spiller den politiske debat ind på turisternes syn på Danmark.

»Dansk Folkepartis retorik er ikke uden betydning. Det fik vi bekræftet med diskussionen om grænsebommene,« siger DRFs administrerende direktør, Lars Thykier, og tilføjer:

»Vi kan se, at resten af Europa udvikler sig positivt – der kommer flere turister til – men Danmark taber terræn. Det er der mange årsager til, men retorikken omkring adgangen til visum har haft en betydning.«

Ifølge lektor på Syddansk Universitet Janne Liburd, der er formand for turismeforskerne i Danmark, har retorikken ikke fremmet Danmarks image, men hun vurderer, at det i høj grad er de høje priser i Danmark, der holder turisterne væk.

»Der er nogle grundlæggende problemer i dansk turisme, der bliver forstærket af den måde, vi taler om fremmede på. Det bliver vi nødt til at se alvorligt på, hvis vi vil genvinde markedsandele og øge væksten,« siger hun.

I Venstre afviser fungerende politisk ordfører, Inger Støjberg, kritikken.

»Jeg kan ikke forestille mig, at der er mange kinesere, der læser op på den indenrigspolitiske situation i Danmark, inden de vurderer, om de vil rejse hertil,« siger hun.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har ikke ønsket at udtale sig, men DFs formand fra 1995 til 2012 og nuværende værdiordfører, Pia Kjærsgaard, kalder angrebet på DF for et »fortvivlet forsøg«.

»De latterliggør sig selv ved at komme med sådan nogle udsagn. Det er dem, der sidder på regeringsmagten. Det er dem, der kan gøre noget ved det,« siger Pia Kjærsgaard.

Hun opfordrer regeringen til i stedet at pille ved hotelmomsen.

»Der skal lettelser til. At bo på et hotel i Danmark er meget dyrt. Det er også dyrt at leve, og dér burde Socialdemokraterne forsøge at sætte ind i stedet for at skyde med spredehagl mod Dansk Folkeparti. Det er helt uacceptabelt,« siger hun.