Regeringen aflyser trepartsforhandlinger

Trepartsforhandlingerne mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter er reelt brudt sammen. Det sker efter, at Dansk Metal torsdag aften sagde nej til at medvirke til at nedbringe ferie- og helligdage på nuværende tidspunkt.

Det erfarer BT.

- Der er kommet en overraskende melding fra Dansk Metal, og det gør selvfølgelig forhandlingssituationen vanskelig, lyder det fredag formiddag fra finansminister Bjarne Corydon.

- Jeg gør tingene ordentligt, og behandler forhandlingspartnerne på en ordentlig måde, fortalte finansministeren.

Han vil nu kontakte forhandlingsparterne for at få klarhed over situationen, men vurderingen er, at det nu er helt urealistisk at gennemføre trepartsforhandlingerne, når det toneangivende fagforbund er imod.

STÅR REGERINGEN ELLER FAGBEVÆGELSEN TILBAGE SOM DE STORE TABERE EFTER DE AFLYSTE FORHANDLINGER? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Hvis trepartsforhandlingerne bryder sammen, er regeringens muligheder for at finde milliarder kroner til staten blevet forringet.

Det er regeringens prestigeprojekt, der nu er alvorligt truet.



- Det er blevet meget vanskeligt. Jeg bliver nødt til at undersøge, om vi kan fortsætte forhandlingerne, og om der er er grundlag for at nå til enighed, sagde finansministeren.

Dansk Metal meddelte efter et møde torsdag aften, at dets medlemmer ikke vil afgive ferie- og helligdage, som ifølge regeringen skulle øge arbejdstiden og indbringe fire milliarder kroner i en aftale med arbejdsmarkedets parter.

Formanden for Dansk Metal, Thorkild E. Jensen, siger i en kommentar til trepartsforhandlingernes sammenbrud:

- Der skal ske et eller andet ekstraordinært, hvis der skal ændres på det.

Også FOA-formand Dennis Kristensen håber stadig, at der kan opnås en løsning:

- Det vil være brandærgerligt, hvis den historiske mulighed falder på gulvet, siger han til TV 2-News.

Står regeringen eller fagbevægelsen tilbage som de store tabere efter de aflyste forhandlinger?

Deltag i debatten herunder