Frisøren Reda Aly er dansk statsborger og muslim. Hans kone bærer tørklæde. Ved valget i 2011 stemte han på de Radikale. Denne gang vælger han at støtte Dansk Folkeparti – fordi de ikke er »så bløde«.

Torsdag spadserer Reda Aly, 49 år, fra sit hjem i Ryparken hen på sine børns skole i Emdrup for at stemme. Han glæder sig.

»Jeg er nationalist. Jeg stemmer Dansk Folkeparti. De siger tingene direkte, og som de er. De er ikke så bløde.«

Han er muslim, og hans kone bærer tørklæde. I sin frisørsalon på Nørrebrogade i København forklarer han, hvorfor han stemte radikalt i 2011:

»Jeg kunne godt lide at stemme på et parti, som brugte mange penge på forskning og udvikling. Jeg tænker ikke så meget på mig selv – jeg tænker på, hvilket land mine børn skal overtage en dag. Tænk engang, hvis vi danskere ikke bare var verdens lykkeligste – tænk, hvis vi var verdens dygtigste. Tænk, hvis vi var de dygtigste forskere og videnskabsmænd i hele verden.«

Reda er skuffet over de Radikale. Han skulle have stemt Dansk Folkeparti allerede sidste gang, siger han:

»Hvis Dansk Folkeparti havde været i regering i dag, havde de aldrig gennemført et metrobyggeri og en udbygning af Nordhavnen kun for at give alle arbejdspladserne til sydeuropæere. Hvorfor er det ikke – i en tid med arbejdsløshed – danske håndværkere, teknikere og ingeniører, som bygger de ting, når nu de er nogle af de dygtigste i verden?«

Reda kender godt EUs udbudsregler.

»Socialdemokraterne, de Radikale og Venstre taler om EU, som om EU var helligt. Man skulle tro, EU var deres koran. I stedet burde vi forklare EU, at vi ønsker ordentlige danske arbejdspladser.«

Reda arbejdede som skolelærer i engelsk i en forstad til Cairo i Egypten, før han i 1993 giftede sig dansk og kom til København. Fem år senere blev han dansk statsborger. Ægteskabet holdt ikke, og i dag er han gift med en egyptisk kvinde. De har sammen fire børn, som ifølge den stolte far »klarer sig rigtigt godt i skolen«.

En praktisk

Reda er, siger han selv, en praktisk mand, der foretrækker enkle, praktiske løsninger.

Den italienske turist Antonio Curra blev myrdet i 2003. De to tyrkiske fætre, som dræbte ham, blev udvist. Men Reda Aly synes ikke, det er nok: Deres forældre og familier burde også holdes ansvarlige.

En stor del af Reda Alys venner stemmer også Dansk Folkeparti, bedyrer han.

»Vi har ikke råd til at hjælpe alle dem, der kommer. Alle dem, der kommer, skal kun have midlertidigt ophold. Dem der bliver dygtige og tager en uddannelse – dem skal vi beholde. Dem, der ikke kan klare sig selv – dem sender vi hjem til deres familie, når der bliver lidt fredeligere i deres hjemlande. Men EU er en del af problemet. EU tror, man kan leve af menneskerettigheder og frihed. Og pludselig er det os, der står med problemet.«

DFs EU-skepsis tiltrækker ham. Tag nu bare gældsproblemerne i Sydeuropa:

»Først skal jeg hjælpe Polen, så Grækenland, igen og igen. Portugal kommer også i problemer. Hvorfor skal jeg betale for fejlslagne regeringer i Sydeuropa? Regeringer, som ikke engang kan finde ud af at opkræve skat hos deres egne borgere. Så rige er vi ikke. Vi er ikke en stor nation, ikke som Tyskland.«

Pias mening er helt ok

Reda Aly er ikke alene om at vandre direkte fra de Radikale til Dansk Folkeparti ifølge Gallup: 12.364 vælgere skal ifølge en analyse for Berlingske være vandret fra R til DF fra valget 2011 til april 2015. Eksperterne forudser et helt uforudsigeligt og jordskredsagtigt valg fra de gamle partier til de nye – ikke ulig valget i 1973, da Fremskridtspartiet stormede ind i Folketinget, og mere end en tredjedel af tingets medlemmer blev udskiftet.

Berlingske spørger, hvad Reda Aly tænker om at stemme på et parti, som ikke ligefrem opmuntrer hans kone til at lufte sin hovedbeklædning i det offentlige rum:

»Jeg er muslim, og min kone bærer tørklæde. Men hvis du ikke bryder dig om det, som Pia Kjærsgaard f.eks., så er det helt okay. Det er jo bare hendes mening. Og jeg respekterer hendes mening. Pia Kjærsgaard taler nogle gange lidt hårdere om udlændinge og muslimer og tørklæder. Det er ikke kun hende – det er alle højrefløjspartier i Europa. Det er okay. Til gengæld taler hun også om de dybe problemer, som er på flygtninge- og indvandrerområdet. Det respekterer jeg hende virkeligt for,« siger Reda Aly.

»Forskellen på Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne er, at Socialdemokraterne kun behandler symptomer og tilbyder en kortsigtede løsninger. Dansk Folkeparti har konkrete løsninger på en masse problemer.«