Socialdemokraternes forsvarsordfører, Bjarne Laustsen har hele otte gange trykket på en anden knap end partifællerne, når der skal stemmes i folketingssalen.

Dermed indtager han en klar førsteplads foran både Liberal Alliances Joachim B. Olsen (fem gange) og SF’s Özlem Cekic’s fire gange.

Den placering kommer tilsyneladende bag på ham.

- Det er løgn. Det kan simpelthen ikke passe. Det må være en fejl. Jeg har kun taget forbehold to gange i min karriere, første gang om Fødevarekontrollen tilbage i 1998-99 og anden gang om efterlønnen, siger Bjarne Laustsen, da han første gang hører om sin ubetingede førsteplads på listen.

Men hjemmesiden ’www.hvemstemmerhvad.dk’ tager ikke fejl. Her finder man fakta om alle afstemninger i Folketingssalen, og ved en gennemgang af samtlige otte afstemninger, medgiver Bjarne Laustsen, at det faktisk er rigtigt nok.

- Okay, det er, fordi afstemningen om tilbagetrækningsreformen i 2011 var delt op i otte forskellige afstemninger. Så er det helt rigtigt, siger Bjarne Laustsen.

Han forklarer, at Socialdemokraterne har den regel, at hvis et medlem af folketingsgruppen ikke kan støtte partilinjen, så gør man opmærksom på det ved førstebehandlingen i folketingsgruppen.

- Man kan enten forklare, hvorfor man ikke kan støtte partilinjen eller også siger man bare ’jeg tager forbehold’, siger Laustsen.

Hvad gjorde du ved tilbagetrækningsreformen i 2011?

- Jeg forklarede, at jeg havde svært ved at støtte ændringer, som vi selv havde kæmpet imod så sent som i valgkampen. Tilbagetrækningsreformen var udtænkt af de borgerlige partier, og selv om partierne bag reformen vandt valget og det endte med at blive en del af regeringsgrundlaget, så konstaterede jeg bare, at jeg ikke kunne stemme for.

Hvordan reagerede dine partifæller?

- Det blev selvfølgelig diskuteret, men det blev taget til efterretning. Jeg mener faktisk ikke, at jeg var i modsætning til vores politik. Den reform har aldrig været Socialdemokraternes politik. Min holdning betød så, at jeg ikke blev formand for Beskæftigelsesudvalget.

Efterlønnen har altid været en hjertesag for Bjarne Laustsen. Han er tidligere både blevet skamrost for sin indsats i 1998 af Poul Nyrup Rasmussen, og fyret som arbejdsmarkedsordfører for åben skærm af Helle Thorning-Schmidt i 2005.

I 1998 havde S-gruppen svært ved at finde en socialdemokrat, der turde tage ud i Nørrebrohallen og tale med 800 SiD’ere, der var rasende over forringelserne i efterlønnen.

Bjarne Laustsen turde. Han blev mødt med buh-råb, men han klarede det - bl.a. fordi han er faglært maskinarbejder fra Frederikshavn, har været fagligt aktiv i en årrække og godt forstår, hvad vreden handler om.

Syv år senere blev han fyret som arbejdsmarkedsordfører af Helle Thorning-Schmidt, fordi han havde sagt til Radioavisen, at Helle Thorning-Schmidt ikke udtrykte partiets politik, da hun på valgaftenen varslede ændringer af efterlønnen.

Fyringen fandt sted en lørdag aften, hvor Helle Thorning-Schmidt blev interviewet af Kurt Strand i ’Deadline’.

Kurt Strand spørger, om hun kan leve med at have en ordfører, der mener det modsatte af hende selv på så centralt et område.

- Nej, det kan jeg ikke, svarer Helle Thorning-Schmidt.

- Så han skal ikke fortsætte som efterlønsordfører?, spørger Kurt Strand.

- Nej, det skal han ikke, fastslår Helle Thorning-Schmidt.

Det tog hende kun syv sekunder at fyre Bjarne Laustsen for åben skærm, og han medgiver gerne, at han havde foretrukket at få en opringning eller en mail.

- Det er jo vanskeligt, for efterlønnen er hjerteblod for mig. Folk kender mit synspunkt på det her område.

Hvordan har du det som tro partisoldat med at toppe listen over politikere, der bryder partidiciplinen?

- Det kommer an på, hvordan man anskuer det. Som udgangspunkt har jeg fulgt min gruppe i alle afstemninger og havde det være Socialdemokraterne, der havde fremsat forslaget, så havde det været noget andet.

- Der er himmelvid forskel på, at for eksempel Özlem Cekic (SF) stemmer imod sit eget parti, når det er hendes egen minister, der fremlægger en sag for folketingsgruppen. Jeg føler ikke, at jeg stemte imod mit eget parti og det har jeg det rigtig fint med, siger Bjarne Laustsen.