Glæden blandt jazzentusiaster og rockfans landet over har været svær at overse, efter kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen tidligere i dag kunne annoncere en velpolstret redningskrans til radiokanalerne P6 Beat og P8.

De to kanaler har i årevis været elsket af en lille, trofast lytterskare, men med udsigt til besparelser i DR blev de to kanaler slagtet og stod til at lukke og slukke ved årsskiftet.

Altså lige indtil kulturministeren med støttepartierne De Radikale, SF og Enhedslisten ud af det blå fandt penge til at køre kanalerne videre.

Men aftalen – og måden den er kommet i stand på – falder bestemt ikke i god jord hos Venstre.

»Der er tale om en magtarrogance, som ærlig talt kommer meget bag på mig,« siger partiets kulturordfører, Jan E. Jørgensen, og fortsætter sin skarpe kritik af den nye socialdemokratiske kulturminister, der tiltrådte posten i slutningen af august.

»Ane Halsboe talte om bredt samarbejde og en ny stil som minister, men i nattens mulm og mørke laver hun en aftale med de røde støttepartier uden så meget som at orientere andre partier. Det er hverken ordentligt eller redeligt.«

Kulturministeriet leverede det glade budskab om radio-redningen bare få måneder inden, de to DAB-kanaler stod til at lukke og slukke ved årets udgang.

Det er med et prisskilt på 15 millioner kroner årligt, så nichekanalerne kan videreføres i de næste tre år.

Jan E. Jørgensen (V) kalder kulturministeren 'magtarrogant', efter hun har lavet en rød aftale om en redningskrans til radiokanalerne P6 og P8.
Jan E. Jørgensen (V) kalder kulturministeren 'magtarrogant', efter hun har lavet en rød aftale om en redningskrans til radiokanalerne P6 og P8. Foto: Philip Davali
Vis mere

Men kulturministerens håndtering er et udtryk for dårlig politisk stil, lyder det altså fra Venstre.

»Nu kan hun stå sammen med sine røde venner og sole sig i rosen. Vi andre kan få lov til at blive indkaldt, når der skal laves noget upopulært. Der kan vi være med. Men med populære beslutninger, så er vi ikke inviteret,« siger Jan E. Jørgensen og fastslår, at Venstre sagtens kan tilslutte sig den aftale, regeringen og støttepartierne har lagt frem.

DR annoncerede skrotningen af de to kanaler i kølvandet på de massive besparelser, som den forhenværende VLAK-regering havde vedtaget.

De besparelser valgte S-regeringen med støttepartierne i ryggen at annullere – og derfor giver det også mening, at det er de partier, der finder en løsning for P6 og P8, lyder svaret på kritikken fra Ane Halsboe-Jørgensen.

»Det var den borgerlige regering, der ville svække DR gennem massive besparelser. Det er den politik, der bragte kanalerne i fare. Vi vil et stærkt DR, og med støttepartierne har vi taget ansvar for i fællesskab at stoppe den borgerlige spareøvelse,« uddyber kulturministeren til B.T.

Hun mener ikke, at Jan E. Jørgensen har ret, når han siger, at de borgerlige kun er velkomne i kredsen, når der skal træffes upopulære beslutninger.

Ane Halsboe-Jørgensen blev i midten af august udnævnt til ny kultur- og kirkeminister efter Joy Mogensens afgang. Før det var hun uddannelses- og forskningsminister.
Ane Halsboe-Jørgensen blev i midten af august udnævnt til ny kultur- og kirkeminister efter Joy Mogensens afgang. Før det var hun uddannelses- og forskningsminister. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Den her aftale sker i den kreds af partier, der ville en helt anden vej og stoppede besparelser på DR. Det er altså ikke en modsætning til en bred samtale om eksempelvis den kommende medieaftale, hvor vi meget gerne ser alle partier med om bord.«

Som du siger, har I netop fjernet besparelserne – og Venstres kritik går også på, at DR dermed burde kunne finde midlerne til at videreføre de to kanaler selv. Hvorfor skal I overhovedet komme med en redningskrans?

»Jeg medgiver, at det er noget rod, at vi fra politisk side er inde og pille ved enkeltkanaler. Men det er en undtagelsestilstand, der trækker tråde tilbage til de massive borgerlige besparelser,« svarer Ane Halsboe Jørgensen.

»Jeg mener grundlæggende, at vi politikere skal have længere arme og overlade det til DRs ledelse at prioritere. Vi skal ikke detailstyre.«

Men er det ikke lige præcis et signal om, at hvis man bare skrotter populære dele af butikken, så kommer politikerne med flere penge? I går jo netop ind og detailstyrer?

»Jo, det er rigtigt, at det er en detailstyring. Men her er man kommet i klemme, det er en undtagelsestilstand. Men det skal også stå klart, at der her ikke vil gentage sig,« siger kulturministeren om den økonomiske redningskrans.